ЗА ЗДРАВО ТЕЛО И ЗДРАВ ДУХ

ЗА ЗДРАВО ТЕЛО И ЗДРАВ ДУХ

О здравственој заштити становништва по величини четврте  београдске општине, брине Дом здравља „Вождовац“ који, поред централног објекта у Устаничкој улици, има 16 самосталних огранака, здравствених станица и амбуланти распоређених у свим деловима општине. У саставу Дома је и једна амбуланта медицине рада и осам стоматолошких амбуланти у основним и средњим школама. У Дому ради 151 лекар а од тога су 109 специјалисти. Томе треба додати и 32 лекара стоматолога међу којима је 18 специјалиста.

Вождовачки дом здравља, чији су темељи постављени 1944. године, један је од првих домова здравља на подручју Београда. Данас је наставна база Медицинског и Стоматолошког факултета и референтна установа опште медицине за домове здравља у Србији.

Општина Вождовац је из сопствених средстава   финансирала отварање две амбуланте у насељу Кумодраж 1 и Кумодраж 2. Нова амбуланта у насељу Кумодраж 1, отворена новембра 2014. године,  омогућава брзо и ефикасно коришћење услуга примарне здравствене заштите на коју је око осам хиљада становника  овог насеља чекало пуних 60 година.

На задовољство бројних старијих  становника насеља Кумодраж 2, после скоро пет година од затварања старе неусловне зграде, отворена је 18. маја 2015. нова амбуланта. Намера је Општине да свим грађанима обезбеди исте услове за живот па ће се посебна пажња усмерити ка подавалском делу, а посебно када је реч о здравственој заштити.

У току је изградња регионалног здравственог центра за подавалска насеља који ће се налазити у Јајинцима, те житељи подавалских села неће морати за основне здравствене потребе да долазе у Дом здравља на Вождовцу.