ZNAMENITI VOŽDOVČANI

Na Voždovcu su živeli, odrastali, stvarali mnogi poznati naučnici, sportisti, akademici, vojskovođe, pesnici, humanisti… Izdvojena su imena velikana koji više nisu među živima a svojim radom zapisali su tragove po kojima ih pamtimo.

Jedan od najproslavljenijih junaka Prvog srpskog ustanka, Zmaj od Avale, Vasa Čarapić rođen je u Belom Potoku. Kao dobrovoljac učestvovao je u Kočinoj krajini, a kada je počela poznata seča knezova, odmetnuo se, među prvima uključio u ustanak i stekao izuzetno Karađorđevo poverenje. Istakao se izuzetnom hrabrošću i postao jedan od glavnih ustaničkih komandanata i vojvoda Gročanske nahije. Poginuo je u noći između 29. i 30. novembra 1806. godine jurišajući na beogradsku Stambol kapiju. Sahranjen je kod manastira Rakovice. U rodnom Belom Potoku podignut mu je spomenik a osnovna škola nosi njegovo ime. U centru Beograda takođe mu je, kraj mesta gde je poginuo, postavljen spomenik, a ulica koja vodi od nekadašnje Stambol kapije – nosi njegovo ime.

Književnik, istoričar, folklorista pedagog, prevodilac, Milan Đ. Milićević (1831-1908) rođen je u Brđanima, zaseoku Ripnja. Od 1896. do 1899. godine bio je predsednik Akademije nauka. Autor je velikog broja knjiga među kojima su i „Kneževina Srbija“ (1876), „Kraljevina Srbija“ (1884) i „Pomenik znamenitih ljudi srpskog naroda novijeg doba“. U Ripnju se tradicionalno održava manifestacija „Dani Milana Đ. Milićevića“, a najveća osnovna škola u voždovačkoj opštini nosi njegovo ime. Još jedan predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti rođen je u Ripnju. To je Velibor Gligorić (1899-1977) koji je na čelu Akademije bio od 1965. do 1971. godine, a jedno vreme i predsednik Saveta svih jugoslovenskih akademija nauka i umetnosti. Ovaj književnik, profesor Beogradskog univerziteta, upravnik Jugoslovenkog dramskog pozorišta u Beogradu, dobitnik je najviših državnih priznanja Jugoslavije i Srbije.

Vojvoda srpske i jugoslovenske vojske Stepa Stepanović (1856-1929) rođen je u Kumodražu. Učesnik je svih šest ratova koje je Srbija vodila od 1876. do 1918. godine. U vreme bitke za Jedrene, komandovao je Drugom srpskom armijom. U Velikom ratu organizovao je mobilizaciju i koncentraciju srpske vojske. Potom je sa svojom Drugom armijom pobedio Austrijance u čuvenoj Cerskoj bici a to je bila i prva pobeda saveznika u borbi protiv centralnih sila u Prvom svetskom ratu. Stepina armija istakla se i u proboju Solunskog fronta i daljim borbama za oslobođenje Srbije 1918. godine. Ovaj znameniti Voždovčanin nosilac je 35 domaćih i stranih odlikovanja. Glavna ulica na Voždovcu, osnovna škola u rodnom selu i jedno kulturno-umetničko društvo nose njegovo ime, a u centru Kumodraža Stepi je podignut spomenik u prirodnoj veličini.

Milunka Savić (1890. ili 1892-1973) – „srpska Jovanka Orleanka“, kako su je zvali Francuzi, živela je i umrla u voždovačkom naselju Braća Jerković. Žena je sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Pored najviših domaćih, nosilac je dva francuska ordena Legije časti i jedina je žena na svetu odlikovana francuskim Ratnim krstom sa zlatnom palmom. Prijavila se kao dobrovoljac i 1912. godine otišla u rat da bi se, pod muškim imenom Milun Savić, borila u najelitnijem – „Gvozdenom puku“ srpske vojske. Posle ranjavanja u Bregalničkoj bici, otkriven je njen ženski pol. U Kolubarskoj bici ističe se kao bombaš, a preko Albanije povlači se kao teški ranjenik. Hrabro se bori na Solunskom frontu, a posebno na Kajmakčalanu. U miru se posvetila ulozi hraniteljice školujući više od tridesetoro siromašne dece. Hapšena od Nedićeve policije u toku Drugog svetskog rata, šest meseci je provela u logoru na Banjici. Danas jedna ulica i mesna zajednica na Voždovcu nose njeno ime.

Najbolji jugoslovenski i jedan od vrhunskih svetskih šahista Svetozar Gligorić živeo je na Voždovcu, koji je „matična kuća“ i Novaka Đokovića, najboljeg srpskog tenisera na svetu, kao i svetske prvakinje u karateu Tanje Petrović. I mnogi drugi istaknuti književnici, umetnici i sportisti plodne stvaralačke godine proveli su ili još uvek provode jednim delom i kao Voždovčani. Među njima su pisac Danilo Kiš, pesnici Branko Miljković, Matija Bećković i Rajko Petrov Nogo, slikar Nedeljko Gvozdenović, glumac Milan Gutović, košarkaš Dražen Dalipagić, vaterpolista Igor Milanović, bokser Svetomir Belić, kompozitor Goran Bregović.

Za počasne građane Voždovca proglašeni su znameniti Voždovčani: pesnik Dobrica Erić, glumac i reditelj Ljubiša Samardžić i reprezentativni fudbalski golman Milutin Šoškić.