PRIVREDNI I TURISTIČKI POTENCIJAL VOŽDOVCA

U selima i naseljima današnjeg Voždovca stanovnici su se u prošlim vremenima bavili poljoprivredom, stočarstvom i trgovinom. Kad su zanati u pitanju Voždovac je tokom vekova bio stecište berbera, rabadžija, kočijaša, kolara, stolara, krojača, kamenorezaca, ćurčija, obućara, fotografa, lončara, pekara, mehandžija, i mnogih drugih znanih i neznanih zanatlija i zanata koji su se razvijali uprkos ratovima i sukobima, koji su usporavali razvoj privrede.

Nakon Drugog svetskog rata naglo se razvija čitav prostor opštine i dolazi  do privrednog rasta i razvoja društvenog života.

Privredni potencijal Voždovca danas se ogleda u nekoliko pravaca – jedan od njih je prostrano poljoprivredno zemljište pogodno za gajenje žita, industrijskog i krmnog bilja, voća, vinove loze i lekovitog bilja što daje šansu da se klasični oblici proizvodnje preusmere na ekološke i podstakne razvijanje etno salaša.

Tako je porodica Ristić iz Belog Potoka pokrenula jedinstveni porodični projekat „Ekopark Beograd“ koji posetiocima pruža posebni ambijent u prirodi, organske proizvode, zdrav način života, puno lepih sadržaja za sve članove porodice.

I druga prirodna bogatstva su takođe privredni potencijal Voždovca – jezero u naselju Trešnja, veštačka jezera Bela reka u Ripnju i jezera između Pinosave i Resnika kao i još nedovoljno poznata izvorišta mineralnih voda koja bi trebalo da u budućem periodu budu prepoznatljiv prirodni brend ove teritorije.

Otvaranjem trgovinskih lanaca i izgradnjom robne kuće IKEA, prve na tržištu Srbije, podnožje Avale je uz auto-put dobilo novu dimenziju, stvaranjem uslova za razvoj industrijske zone.

Opština Voždovac pokrenula je inicijativu da se uz auto – put Beograd – Niš i buduće obilaznice kod Bubanj potoka, formira velika poslovno – industrijska zona na 40 hektara, gde će moći da se izgrade objekti u ukupnoj površini od oko 300 hiljada kvadratnih metara.

Poslovni kompleks biće logičan nastavak ekonomske zone koja se formirala kod „Ikee“, a otvaranjem proizvodnih pogona, skladišta, kargo centara, magacinskih prostora, stvariće se uslovi da se jedan deo teretnog saobraćaja izmesti van Beograda.

Avala i njena prirodna bogatstva svakako je najznačajnije turističko obeležje Voždovca. Gradska opština Voždovac u saradnji sa Gradom i Vladom Republike Srbije, Avali poklanja posebnu pažnju u investicionom smislu kako bi obogatili turističku ponudu.

Najvidljiviji objekat na Avali od 1964. je , koji je te godine izgrađen, a pušten u rad godinu kasnije. Jedan je od najlepših televizijskih tornjeva u Evropi, jedini u svetu koji u preseku ima jednakostranični trougao, odmah je postao jedan od simbola Beograda.  Srušen je 29. aprila 1999. u NATO bombardovanju. Nakon izgradnje novog tornja i poslovno – komercijalnih sadržaja u njemu samom raste i broj  njegovih posetilaca. Svakako je najatraktivniji vidikovac na 122 metara sa koga se Beograd vidi kao na dlanu i tako opravdava ime planine na kojoj se nalazi i koju su Turci nazvali po orjentalnoj reči havala – vidikovac.

U poslednjih nekoliko godina izgrađeno je novo dečije igralište, sportski teren, teretana na otvorenom, etno-galerija i suvenir kuća, kao i crkva brvnara u neposrednoj blizini Tornja. Plan je da se u narednim godinama izgradnjom žičare i ski staze ovo prirodno blago pretvori i u zimsku turističku destinaciju.

I lovište „Avala“ 10 hiljada hektara lovne površine najčešće posećuju rekreativci i planinari. Nerazvijeni lovni turizam nije prepreka ljubiteljima da posećuju lovište koje ima 50 stabilnih čeka, deset čeka na drvetu, 60 hranilišta za srne, 120 za fazane i poljske jarebice, 40 solišta i osam prihvatilišta za fazančiće.