ПРИВРЕДНИ И ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛ ВОЖДОВЦА

У селима и насељима данашњег Вождовца становници су се у прошлим временима бавили пољопривредом, сточарством и трговином. Кад су занати у питању Вождовац је током векова био стециште бербера, рабаџија, кочијаша, колара, столара, кројача, каменорезаца, ћурчија, обућара, фотографа, лончара, пекара, механџија, и многих других знаних и незнаних занатлија и заната који су се развијали упркос ратовима и сукобима, који су успоравали развој привреде.

Након Другог светског рата нагло се развија читав простор општине и долази  до привредног раста и развоја друштвеног живота.

Привредни потенцијал Вождовца данас се огледа у неколико праваца – један од њих је пространо пољопривредно земљиштe погодно за гајење жита, индустријског и крмног биља, воћа, винове лозе и лековитог биља што даје шансу да се класични облици производње преусмере на еколошке и подстакнe развијањe етно салаша.

Taкo je породица Ристић из Белог Потока покренула јединствени породични пројекат „Екопарк Београд“ који посетиоцима пружа посебни амбијент у природи, органске производе, здрав начин живота, пуно лепих садржаја за све чланове породице.

И друга природна богатства су такође привредни потенцијал Вождовца – језеро у насељу Трешња, вештачка језера Бела река у Рипњу и језера између Пиносаве и Ресника као и још недовољно позната изворишта минералних вода која би требало да у будућем периоду буду препознатљив природни бренд ове територије.

Отварањем трговинских ланаца и изградњом робне куће ИКЕА, прве на тржишту Србије, подножје Авале је уз ауто-пут добило нову димензију, стварањем услова за развој индустријске зоне.

Општина Вождовац покренула је иницијативу да се уз ауто – пут Београд – Ниш и будуће обилазнице код Бубањ потока, формира велика пословно – индустријска зона на 40 хектара, где ће моћи да се изграде објекти у укупној површини од око 300 хиљада квадратних метара.

Пословни комплекс биће логичан наставак економске зоне која се формирала код „Икее“, а отварањем производних погона, складишта, карго центара, магацинских простора, ствариће се услови да се један део теретног саобраћаја измести ван Београда.

Авала и њена природна богатства свакако је најзначајније туристичко обележје Вождовца. Градска општина Вождовац у сарадњи са Градом и Владом Републике Србије, Авали поклања посебну пажњу у инвестиционом смислу како би обогатили туристичку понуду.

Највидљивији објекат на Авали од 1964. је , који је те године изграђен, а пуштен у рад годину касније. Један је од најлепших телевизијских торњева у Европи, једини у свету који у пресеку има једнакостранични троугао, одмах је постао један од симбола Београда.  Срушен је 29. априла 1999. у НАТО бомбардовању. Након изградње новог торња и пословно – комерцијалних садржаја у њему самом расте и број  његових посетилаца. Свакако је најатрактивнији видиковац на 122 метара са кога се Београд види као на длану и тако оправдава име планине на којој се налази и коју су Турци назвали по орјенталној речи хавала – видиковац.

У последњих неколико година изграђено је ново дечије игралиште, спортски терен, теретана на отвореном, етно-галерија и сувенир кућа, као и црква брвнара у непосредној близини Торња. План је да се у наредним годинама изградњом жичаре и ски стазе ово природно благо претвори и у зимску туристичку дестинацију.

И ловиште „Авала“ 10 хиљада хектара ловне површине најчешће посећују рекреативци и планинари. Неразвијени ловни туризам није препрека љубитељима да посећују ловиште које има 50 стабилних чека, десет чека на дрвету, 60 хранилишта за срне, 120 за фазане и пољске јаребице, 40 солишта и осам прихватилишта за фазанчиће.