SPORT

Ovu opštinu s pravom možemo nazvati „sportskom“ jer su ovde rođeni mnogi značajni i proslavljeni sportisti koji su osvojili više od 14 hiljada medalja, pehara i drugih priznanja na lokalnim, državnim, evropskim, svetskim takmičenjima i olimpijskim igrama.
Sportovi koji su prepoznatljivi na Voždovcu su fudbal, košarka, rukomet, tenis, atletika, biciklizam, boks, džudo, tekvondo, šah, stoni tenis i streljaštvo.
Ako se vratimo u prošlost, pre nastanka sadašnjeg hipodroma, na Voždovcu su se u Marinkovoj bari i na Banjičkom polju održavale konjičke trke.

Današnji superligaš Fudbalski klub Voždovac osnovan je 1912. godine kao FK Dušanovac, a 1929. godine menja ime u Voždovački sportski klub. U međuvremenu na teritoriji opštine Voždovac osnovan je i FK Sloboda. Igralište FK Sloboda nalazilo se na mestu na kojem se i danas nalazi stadion FK Voždovac, dok je Voždovački SK igrao svoje utakmice na terenu koji se nalazio na Dušanovcu, na mestu gde se danas nalazi Frizerska škola. Ova dva kluba se spajaju 1973. godine u današnji FK Voždovac, čiji se stadion od 2012. godine nalazi na krovu Tržnog centra u Zaplanjskoj ulici.
Status superligaša ima i FK Rad osnovan 1958. godine od strane Građevinske kompanije Rad, preuzimanjem malog lokalnog kluba Razvitak koji se takmičio u najnižem rangu.

Tokom 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, veoma uspešan bio je Ženski rukometni klub Voždovac koji je bio šampion SFR Jugoslavije 1971. i 1988. godine, i takođe dva puta osvajač  državnog Kupa. Za ŽRK Voždovac nastupale su mnogobrojne reprezentativke, istinske legende ovog sporta kao što su Nađa Stanojević, Svetlana Kitić, Dragica Đurić, Svetlana Vujčić, Tanja Medved, Indira Jakupović, Snežana Damjanac.

Na Voždovcu su odrastali, živeli i radili sportisti među kojima su teniser Novak Đoković, vaterpolisti Igor Milanović, košarkaši Dražen Dalipagić, Saša Obradović, Nataša Kovačević, Branka Jovanović Milatović, karatiskinja Tatjana Petrović, bokser Svetomir Belić – Belka, golman Milutin Šoškić, šahista Svetozar Gligorić i mlada šahistkinja Teodora Injac koja je pre svoje 19. godine dva puta uzastopno osvojila titulu prvakinje Srbije, a zbog izvanrednih rezultata i sjajnih partija koje je odigrala tokom karijere, Svetska šahovska federacija joj je 2017. godine dodelila zvanje ženskog internacionalnog majstora.

Posebno je interesantan podatak da su voždovački planinari 2004. osvojili planinski vrh Elbrus na Kavkazu visok 5.642 metra.

Na teritoriji opštine postoje i dva sportska centra „Šumice“ i „Voždovac“ koji su poslednjih godina obnovljeni i opremljeni savremenom opremom.
” Voždovački centar – Šumice” počeo je sa radom 1974. godine kao najmoderniji kulturni, sportski i obrazovni centar u gradu pod nazivom Dom pionira i omladine „Voždovac“.

Na površini od  5.817 kvadratnih metara „Šumice“ poseduju veliku sportsku dvoranu, sa hiljadu mesta za sedenje i VIP ložom, namenjenu za rukomet, košarku, odbojku, stoni tenis, mali fudbal i borilačke sportove. Centar ima svečanu (bioskopsku) salu i pres-salu. U ovim prostorijama se organizuju škole i kursevi stonog tenisa, aerobika, umetničkog plesa, mačevanja, aikida, karatea. Univerzalna sportska hala pogodna je za rukomet, odbojku, stoni tenis i borilačke sportove. Centar poseduje i svlačionice, salu za treninge, deset stolova za stoni tenis, teretanu, fitnes salu, kancelarije – poslovni prostor, kafe klub i restoran. Radi unapređenja kvaliteta usluga od 2010. godine urađena je rekonstrukcija krova i dve sale, kompletno je obnovljena i savremeno opremljena multifunkcionalna konferencijska sala, sala za stoni tenis, pres sala, kancelarije i ulazni hol.

USC „Voždovac“ na Banjici je izgrađen 1974. godine i od svog početka pa do danas posluje, kroz različite forme, kao javna ustanova Opštine Voždovac koja je i osnivač Centra. Građanima je svakodnevno na raspolaganju zatvoreni olimpijski bazen i tribina sa dve hiljade sedišta. Na otvorenom prostoru su dva olimpijska bazena i šest teniskih terena. Centar pruža optimalne uslove za takmičenja na vodi – vaterpolo, plivanje i sinhrono plivanje. U njegovom sastavu su i medicinski centar, sauna i hidromasaža. U okviru drugog dela Centra gde se nalazi velika sala kompletno je renoviran blok svlačionica sa svim pratećim prostorijama (toaleti, ambulanta, ulazni hol, čajna kuhinja). Nakon 44 godine zamenjeno 1900 stolica na tribinama, promenjene su kompletne pločice, uređena mala sala, sala za boks, trim-kabinet i teretana.

Rukovodstvo GO Voždovac ulaže u razvoj sporta kod dece. Od 2010. godine napravljeno je i rekonstruisano više od 40 novih dečijih igrališta, teretana na otvorenom i sportskih terena. U zimskom periodu u naseljima Stepa Stepanović i Ripanj Opština postavlja besplatno klizalište.

Kako bi se pospešila i unapredila sportska  društva i takmičenja, 2015. godine osnovan je Sportski savez GO Voždovac. Jedan od ciljeva je i obezbeđivanje uslova za organizaciju školskih takmičenja, podrška školskom sportu kao i buđenje interesovanja kod dece za zdrave životne navike.

Među nogobrojnim sportskim takmičenjima koje podržava Opština, dva najznačajnija su turnir u malom fudbalu „Trofej Voždovca“ i međunarodni karate turnir „Nippon Top 10“, a jedna od najposećenijih manifestacija je smotra starovremenskih automobila koji poslednjih 35 godina uz podršku Opštine organizuje  Auto moto kluba „Veteran – Voždovac“.

Ustanova “Voždovački centar – Šumice”
Ustanička 125a
uvcsumice.rs

Ustanova sportski centar “Voždovac”
Crnotravska 4
uscvozdovac.com