SPORT

Izuzetno značajne stranice beogradskog sporta ispisivane su i ispisuju se u voždovačkoj opštini. Procenjuje se da su voždovački sportisti osvojili oko 14 hiljada medalja, pehara i drugih priznanja, počev od lokalnih takmičenja pa sve do državnih, evropskih, svetskih prvenstava i olimpijskih igara.

Pre uspona modernih sportova, posle premeštanja trkališta sa prostora na kome su danas beogradski tehnički fakulteti, a pre izgradnje sadašnjeg hipodroma, Voždovac je –  u Marinkovoj bari i na Banjičkom polju – bio poprište konjskih trka. Fudbalski klub Dušanovac, koji će kasnije jedno vreme nositi ime Sloboda, fomiran je 1912. godine, a Voždovački 1929. Njihovim spajanjem nastao je današnji superligaš  FK Voždovac. Superligaški status ima i voždovački Rad, a tradiciju vrednu poštovanja stekli su i Sinđelić i drugi fudbalski klubovi. U voždovačkoj opštini danas postoji veliki broj sportskih klubova uključujući i takozvane „male sportove“. Najbrojniji su fudbalski ali tu su i košarkaški, rukometni, atletski, biciklistički, džudo, tekvondo, šahovski, stonoteniski, streljački, boćarski, soft bol i bejzbol klubovi.

Voždovac su posebno proslavile rukometašice i košarkašice. I jedne i druge osvajale su državna prvenstva, a voždovački košarkaški klub dao je 24 reprezentativke i svojevremeno je stigao i do finala u međunarodnom Kupu Lilijane Ronketi. Planinarke i planinari Voždovca 2004. godine osvojili su 5.642 metra visoki Elbrus na Kavkazu.

Sportski centri u Šumicama i na Banjici, sale „Sport eko“i „Torlak“, stadioni fudbalskih klubova Rad i Voždovac, pri čemu je ovaj drugi jedinstven u ovom delu Evrope jer se nalazi na vrhu tržnog centra „Stadion“ – snažna su infrastrukturna podrška ne samo sportistima Voždovca, nego i vrhunskim klubovima Beograda  i Srbije.

Na površini od  5.817 kvadratnih metara ” Voždovački centar – Šumice” poseduje veliku sportsku dvoranu sa hiljadu sedišta i 250 mesta za stajanje, namenjenu za rukomet, košarku, odbojku, stoni tenis, mali fudbal i borilačke sportove. Centar ima i salu sa pozornicom i pres-salu. U ovim prostorima organizuju se škole i kursevi stonog tenisa, aerobika, umetničkog plesa, mačevanja, aikida, karatea.

Univerzalna sportska hala ovog centra pogodna je za rukomet, odbojku, stoni tenis, kuglanje i borilačke sportove, a može da prihvati 2.300 gledalaca. Centar poseduje i svlačionice, salu za treninge, šest teniskih terena, teretanu, kuglanu, trim-kabinet, klub i restoran.

U USC „Voždovac“ na Banjici nalaze se zatvoreni olimpijski bazen i tribina sa dve hiljade sedišta i hiljadu mesta za stajanje. Na otvorenom prostoru su dva olimpijska bazena i šest teniskih terena. Centar pruža optimalne uslove za takmičenja na vodi – vaterpolo, plivanje i sinhrono plivanje. U njegovom su sastavu i medicinski centar, sauna, hidromasaža, trim-sala i teretana.

Ustanova “Voždovački centar – Šumice”
Ustanička 125a
Direktor: Zoran Ivaniš
uvcsumice.rs

Ustanova sportski centar “Voždovac”
Crnotravska 4
Direktor: Dragan Životić
uscvozdovac.com