POLAGANjEM VENACA OBELEŽENO 50 GODINA OD SMRTI HEROINE VELIKOG RATA MILUNKE SAVIĆ

Povodom obeležavanja 50 godina od smrti heroine Velikog rata Milunke Savić koja je živela i umrla na Voždovcu, danas su na Novom groblju u Aleji velikana položeni venci i održan pomen.

Vence od lovora položili su Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Grada Beograda, predsednica Gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić, predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, ambasada, udruženja, kao i ostali poštovaoci.

Ministar Nikola Selaković obraćajući se prisutnima istakao je život i delo Milunke Savić koja je sve nas zadužila svojom hrabrošću i ljubavlju koju je imala prema svojoj otadžbini i narodu.

„Milunka Savić nije samo žena heroj ona je sistem vrednosti kome srpski narod treba da teži. Na Voždovcu gde je provela poslednje decenije svoga života, u našoj prestonici Beogradu uz pomoć Opštine, udruženja, a pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića podići ćemo spomenik kakav ova heroina zaslužuje, a takve spomenike ona zaslužuje u svakom mestu u Srbiji“, rekao je ministar Selaković.

Predsednica Opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić odala je počast ženi koja je živote drugih stavila ispred svog. „Ratnik, vitez, majka, sestra, za života dolaskom nekih drugih ljudi marginalizovana sa svojim saborcima na nekoliko decenija, a nikada se nije ni požalila. Republika Srbija i njen narod neće dozvoliti zaborav srpske heroine, žene sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja – Milunke Savić“, izjavila je predsednica Tomić Ilić.

Milunka Savić umrla je na današnji dan, 5. oktobra 1973. godine. Bila je srpska heroina Balkanskih ratova, Prvog svetskog rata i  narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“. Ranjavana je u borbama devet puta. Zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka“.

Podelite vest: