ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕНО 50 ГОДИНА ОД СМРТИ ХЕРОИНЕ ВЕЛИКОГ РАТА МИЛУНКЕ САВИЋ

Поводом обележавања 50 година од смрти хероине Великог рата Милунке Савић која је живела и умрла на Вождовцу, данас су на Новом гробљу у Алеји великана положени венци и одржан помен.

Венце од ловора положили су Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, представници Министарства одбране, Војске Србије, Града Београда, председница Градске општине Вождовац Ивана Томић Илић, представници Удружења ратних добровољаца 1912 – 1918, амбасада, удружења, као и остали поштоваоци.

Министар Никола Селаковић обраћајући се присутнима истакао је живот и дело Милунке Савић која је све нас задужила својом храброшћу и љубављу коју је имала према својој отаџбини и народу.

„Милунка Савић није само жена херој она је систем вредности коме српски народ треба да тежи. На Вождовцу где је провела последње деценије свога живота, у нашој престоници Београду уз помоћ Општине, удружења, а под покровитељством председника Александра Вучића подићи ћемо споменик какав ова хероина заслужује, а такве споменике она заслужује у сваком месту у Србији“, рекао је министар Селаковић.

Председница Општине Вождовац Ивана Томић Илић одала је почаст жени која је животе других ставила испред свог. „Ратник, витез, мајка, сестра, за живота доласком неких других људи маргинализована са својим саборцима на неколико деценија, а никада се није ни пожалила. Република Србија и њен народ неће дозволити заборав српске хероине, жене са највише одликовања у историји ратовања – Милунке Савић“, изјавила је председница Томић Илић.

Милунка Савић умрла је на данашњи дан, 5. октобра 1973. године. Била је српска хероина Балканских ратова, Првог светског рата и  наредник у Другом пуку српске војске „Књаз Михаило“. Рањавана је у борбама девет пута. Због неизмерне храбрости Французи су је прозвали „српска Јованка Орлеанка“.

Поделите вест: