SAOPŠTENjE ZA JAVNOST / 10.12.2014. godine

Povodom teksta pod nazivom „Matičarima cipele od 105.000 dinara“ koji je objavljen u dnevnom listu „Večernje novosti“ u štampanom i elektronskom izdanju,  koji su objavili i drugi mediji, dana 09. decembra 2014.godine, a vezano  za  Odsek za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izborna prava u opštini Voždovac, odnosno nabavku cipela za matičare u opštini Voždovac,  iznoseći nepotpune informacije i davajući paušalne ocene koje svakako mogu štetiti kako lokalnoj samoupravi, tako i Gradu Beogradu stvarajući iskrivljenu sliku u javnovnosti prenošenjem  nepotpunih informacija.

Radi potpunog informisanja javnosti o Odseku za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izborna prava Voždovac, koji pripada Sekretarijatu za upravu grada Beograda, opština Voždovac se potrudila da  pribavi sve potrebne informacije, iako je novinar bio u obavezi shodno svojoj profesiji i Zakonu o javnom informisanju i medijima, da potražuje sve neophodne  informacije od službe u čijoj su nadležnosti zaposleni u pomenutom Odseku.

Od nadležnog rukovodioca Odseka za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izborna prava Voždovac  dostavljeno nam je obrazloženje potkrepljeno zakonskim odredbama i dokazima koji podrazumevaju Izjavu svih matičara zaposlenih  u pomenutom Odseku na Voždovcu, koje glasi:

Shodno   zaključenom   Ugovoru   između  grada  Beograda  i  gradske opštine Voždovac  vrši se transfer  ostvarenih sredstava  Opštini na čijoj  teritoriji je ostvaren  prihod,   a navedena sredstva  se  prema Ugovoru   namenski  koriste,  pored  ostalog i za plaćanje  troškova , odnosno kupovinu  službene odeće,  lente  i   sl.

Oznakom  i „slično“  predviđena  je  mogućnost  proširenja    potreba, obzirom  na okolnost  da  matičari  obavljaju venčanja  i  na  terenu,  tokom  cele kalendarske godine u svim  vremenskim    uslovima.

Zakonskim  odredbama  je  utvrđeno  da  se zaključenje  braka , odnosno venčanje  obavlja  na svečan  način, što  podrazumeva i svečanu  formu  u pristupu matičara.

Takođe je i odredbama  Kodeksa  ponašanja  zaposlenih  u gradskoj Upravi – kojih se zaposleni  moraju pridržavati, određeno  da je  zaposleni  dužan  da na radnom mestu ,   bude  prikladno   i uredno odeven  pri čemu  čuva  vlastiti  ugled, kao i ugled  gradske Uprave.

U  postupku   zaključenja  braka – odnosno venčanja , matičar  nosi lentu sa bojama zastave R. Srbije, pa pri tome  čuva i  ugled   naše  države,  obzirom na okolnosti da pred  našim matičarima sklapaju   brak i  strani državljani.

Navedenim  Kodeksom opisana je i neprikladnost  odeće  i  obuće.

U vezi   nabavke   obuće, o  kojoj  pojedini  štampani  mediji  pišu,   za  2013. godinu   je   u Gradskoj opštini Voždovac,  u skladu  sa  Zakonom  o   javnim  nabavkama,   izvršena  nabavka    u  Obući Metro,   sedam pari kožnih  ženskih cipela  i  7 pari kožnih ženskih  čizama,  po   ceni  od 7.500 dinara-par,  (br. računa   6108-29)   koje su   matičari  preuzeli  i    iste  koriste   sa   službenom odećom.    Navedena  obuća    je   standardnog   kvaliteta   iz  prodajnog asortimana    po  prosečnoj    ceni.

Ukoliko se matičarima ne bi omogućila  sredstva  za kupovinu   službene    odeće i obuće, a   koristila  odeća   koja  nije  prikladna,   ili  pohabana obuća,  time  bi  se  shodno navedenom      narušio    i     njihov    profesionalni    integritet  u    obavljanju  poslova   venčanja, kako je obrazložio šef Odseka za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izborna prava Voždovac.

Da bi zaustavili neprikladno i neprimereno iskorišćavanje mogućnosti iznošenja poluistina od strane pojedinih medija uz saopštenje za javnost dostavljamo na uvid građanima IZJAVU MATIČARA KOJE POTVRĐUJU SVOJERUČNIM POTPISIMA DA SU OBUĆU I PRIMILE.

Podelite vest: