САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 10.12.2014. године

Поводом текста под називом „Матичарима ципеле од 105.000 динара“ који је објављен у дневном листу „Вечерње новости“ у штампаном и електронском издању,  који су објавили и други медији, дана 09. децембра 2014.године, а везано  за  Одсек за лична стања грађана, вођење матичних књига и изборна права у општини Вождовац, односно набавку ципела за матичаре у општини Вождовац,  износећи непотпуне информације и давајући паушалне оцене које свакако могу штетити како локалној самоуправи, тако и Граду Београду стварајући искривљену слику у јавновности преношењем  непотпуних информација.

Ради потпуног информисања јавности о Одсеку за лична стања грађана, вођење матичних књига и изборна права Вождовац, који припада Секретаријату за управу града Београда, општина Вождовац се потрудила да  прибави све потребне информације, иако је новинар био у обавези сходно својој професији и Закону о јавном информисању и медијима, да потражује све неопходне  информације од службе у чијој су надлежности запослени у поменутом Одсеку.

Од надлежног руководиоца Одсека за лична стања грађана, вођење матичних књига и изборна права Вождовац  достављено нам је образложење поткрепљено законским одредбама и доказима који подразумевају Изјаву свих матичара запослених  у поменутом Одсеку на Вождовцу, које гласи:

Сходно   закљученом   Уговору   између  града  Београда  и  градске општине Вождовац  врши се трансфер  остварених средстава  Општини на чијој  територији је остварен  приход,   а наведена средства  се  према Уговору   наменски  користе,  поред  осталог и за плаћање  трошкова , односно куповину  службене одеће,  ленте  и   сл.

Ознаком  и „слично“  предвиђена  је  могућност  проширења    потреба, обзиром  на околност  да  матичари  обављају венчања  и  на  терену,  током  целе календарске године у свим  временским    условима.

Законским  одредбама  је  утврђено  да  се закључење  брака , односно венчање  обавља  на свечан  начин, што  подразумева и свечану  форму  у приступу матичара.

Такође је и одредбама  Кодекса  понашања  запослених  у градској Управи – којих се запослени  морају придржавати, одређено  да је  запослени  дужан  да на радном месту ,   буде  прикладно   и уредно одевен  при чему  чува  властити  углед, као и углед  градске Управе.

У  поступку   закључења  брака – односно венчања , матичар  носи ленту са бојама заставе Р. Србије, па при томе  чува и  углед   наше  државе,  обзиром на околности да пред  нашим матичарима склапају   брак и  страни држављани.

Наведеним  Кодексом описана је и неприкладност  одеће  и  обуће.

У вези   набавке   обуће, о  којој  поједини  штампани  медији  пишу,   за  2013. годину   је   у Градској општини Вождовац,  у складу  са  Законом  о   јавним  набавкама,   извршена  набавка    у  Обући Метро,   седам пари кожних  женских ципела  и  7 пари кожних женских  чизама,  по   цени  од 7.500 динара-пар,  (бр. рачуна   6108-29)   које су   матичари  преузели  и    исте  користе   са   службеном одећом.    Наведена  обућа    је   стандардног   квалитета   из  продајног асортимана    по  просечној    цени.

Уколико се матичарима не би омогућила  средства  за куповину   службене    одеће и обуће, а   користила  одећа   која  није  прикладна,   или  похабана обућа,  тиме  би  се  сходно наведеном      нарушио    и     њихов    професионални    интегритет  у    обављању  послова   венчања, како је образложио шеф Одсека за лична стања грађана, вођење матичних књига и изборна права Вождовац.

Да би зауставили неприкладно и непримерено искоришћавање могућности изношења полуистина од стране појединих медија уз саопштење за јавност достављамо на увид грађанима ИЗЈАВУ МАТИЧАРА КОЈЕ ПОТВРЂУЈУ СВОЈЕРУЧНИМ ПОТПИСИМА ДА СУ ОБУЋУ И ПРИМИЛЕ.

Поделите вест: