MANIFESTACIJA U ČAST ŠAHOVSKOG VELEMAJSTORA SVETOZARA GLIGORIĆA

U znak sećanja na najboljeg šahistu svih vremena Svetozara Gligorića, u Hotelu ”N”, 20. septembra održana je simultanka za mlade šahiste. Najbolji šahisti voždovačkih osnovnih i srednjih škola i eminentni predstavnici seniorskog i kadetskog šaha Srbije, – učenici OŠ ”Veselin Masleša” i OŠ ”Milan Đ. Milićević” odigrali su simultanku na 64 table. Učesnice i veoma uvažene gošće na ovom turniru bile su, Marija Rakić, reprezentativka Srbije i Aleksandra Ivković, najuspešnija kadetkinja u proteklih osam godina.

Manifestaciju pod nazivom ”Našem Gligi” svečano je otvorio predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, koji je pozdravio sve prisutne goste i učesnike turnira. Tom prilikom izjavio je da mu je velika čast da otvori turnir koji je posvećen Svetozaru Gligoriću koji je ostavio dubok trag u srpskom i svetskom šahu.

”Ovo je još jedna manifestacija opštine Voždovac posvećena sportu i deci Voždovca. Kao što sami znate, šah je bio malo zapostavljen u prethodnom periodu, a mi kao ozbiljna opštinska vlast želimo da postaknemo ove mlade ljude koji se bave šahom i obezbedimo im što bolje uslove”, – rekao je Savić.

Pokretač ove simultanke je član Veća zadužen za sport i omladinu Milan Todić. Svoju ideju da se obeleži dan posvećen Gligoriću pod nazivom ”Našem Gligi”, sa ciljem popularizacije šahovske kulture, s’obzirom da su državni prvaci u konkurenciji osnovnih škola upravo sa Voždovca, realizovao je uz tehničku pomoć šahovskog kluba ”Delfin”.

”Šah je igra koja prepoznaje opšte vrednosti i pokreće intelektualni potencijal, samim tim razvija niz karakternih osobina: strpljenje, objektivnost, pažnju, maštu i dr. Opština Voždovac će uvek budno pratiti i nagrađivati sve sportske rezultate koje naši učenici postižu, kao stimulaciju za postizanjem što boljih rezultata”, izjavio je član Veća opštine Voždovac zadužen za sport. Takođe, Todić je predložio da jedna ulica na Voždovcu bude posvećena poznatom šahovskom velemajstoru sa Voždovca Svetozaru Gligoriću.

Svojim prisustvom podršku Danu šaha ”Našem Gligi”, pružili su i predsednik ŠS Beograda Miodrag Rakić, predsednik SO Voždovac Alekasndar Mirković, članovi Veća Ana Ćirić i Miloš Stojanović kao i Klub privrednika Voždovac.

Podršku ovoj manifestaciji donacijom sokova pružila je i kompanija Koka – kola.

Podelite vest: