МАНИФЕСТАЦИЈА У ЧАСТ ШАХОВСКОГ ВЕЛЕМАЈСТОРА СВЕТОЗАРА ГЛИГОРИЋА

У знак сећања на најбољег шахисту свих времена Светозара Глигорића, у Хотелу ”Н”, 20. септембра одржана је симултанка за млaде шахисте. Најбољи шахисти вождовачких основних и средњих школа и еминентни представници сениорског и кадетског шаха Србије, – ученици ОШ ”Веселин Маслеша” и ОШ ”Милан Ђ. Милићевић” одиграли су симултанку на 64 табле. Учеснице и веома уважене гошће на овом турниру биле су, Марија Ракић, репрезентативка Србије и Александра Ивковић, најуспешнија кадеткиња у протеклих осам година.

Манифестацију под називом ”Нашем Глиги” свечано је отворио председник општине Вождовац Александар Савић, који је поздравио све присутне госте и учеснике турнира. Том приликом изјавио је да му је велика част да отвори турнир који је посвећен Светозару Глигорићу који је оставио дубок траг у српском и светском шаху.

”Ово је још једна манифестација општине Вождовац посвећена спорту и деци Вождовца. Као што сами знате, шах је био мало запостављен у претходном периоду, а ми као озбиљна општинска власт желимо да постакнемо ове младе људе који се баве шахом и обезбедимо им што боље услове”, – рекао је Савић.

Покретач ове симултанке је члан Већа задужен за спорт и омладину Милан Тодић. Своју идеју да се обележи дан посвећен Глигорићу под називом ”Нашем Глиги”, са циљем популаризације шаховске културе, с’обзиром да су државни прваци у конкуренцији основних школа управо са Вождовца, реализовао је уз техничку помоћ шаховског клуба ”Делфин”.

”Шах је игра која препознаје опште вредности и покреће интелектуални потенцијал, самим тим развија низ карактерних особина: стрпљење, објективност, пажњу, машту и др. Општина Вождовац ће увек будно пратити и награђивати све спортске резултате које наши ученици постижу, као стимулацију за постизањем што бољих резултата”, изјавио је члан Већа општине Вождовац задужен за спорт. Такође, Тодић је предложио да једна улица на Вождовцу буде посвећена познатом шаховском велемајстору са Вождовца Светозару Глигорићу.

Својим присуством подршку Дану шаха ”Нашем Глиги”, пружили су и председник ШС Београда Миодраг Ракић, председник СО Вождовац Алекасндар Мирковић, чланови Већа Ана Ћирић и Милош Стојановић као и Клуб привредника Вождовац.

Подршку овој манифестацији донацијом сокова пружила је и компанија Кока – кола.

Поделите вест: