TRIBINA POVODOM SVETSKOG DANA BORBE PROTIV TRGOVINE LjUDIMA

Povodom 30. jula, svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u Opštini Voždovac održana je projekcija filma „Sestre“ koji govori o trgovini ženama, a nakon projekcije filma tribina i diskusija o problemu i posledicama trgovine ljudima.

Prisutnima se obratio član Veća opštine Milan Todić, koji je istakao da je Opština Voždovac kao odgovorna opštinska institucija, uzela učešće i priključila se projektu Kancelarije Ujedinjeni nacija za borbu protiv droge i kriminala. Kroz radionice, edukativne filmove i diskusije najbolje se upoznaje javnost o težini posledica koje nosi trgovina ljudima. Tim povodom u Domu ”Moša Pijade” 29. jula, održana je preventivno kreativna radionica edukativnog karaktera, sa decom na temu ”Plavo srce” koje je simbol kampanje. Takođe, izneo je uverenje da je Opština spremna da i dalje učestvuje u organizaciji ovakvih edukativnih radionica i tribina.

Dan borbe protiv trgovine ljudima, po prvi put se obeležava u Republici Srbiji nakon što je ustanovljen novembra 2013. godine, u okviru rezolucije Kancelarije Ujedinjenih nacija „Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima”, istakao je Načelnik odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala i kriminalističko obaveštajne poslove, MUP Republike Srbije Mitar Đurašković. Takođe, zahvalio se svim prisutnim kao i Kancelariji za mlade opštine Voždovac, koja je prepoznala potrebu i važnost da se javnost bliže upozna sa ovim problemom, s’obzirom da je od početka godine identifikovano 86 žrtava trgovine ljudima. Postoje brojni oblici trgovine ljudima od kojih je dominantna radna eksploatacija kao i brojni slučajevi seksualne eksploatacije, prinude na prosjačenje ili na brak.

Ispred opštine Voždovac akciju su sproveli i ispratili član Veća opštine Voždovac Milan Todić i Koordinator kancelarije za mlade GO Voždovac Ivana Gajić. Učesnici tribine pored Koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima Mitra Đuraškovića su i: Direktor centra za žrtve trgovine ljudima Sanja Kljajić, NVO ”Atina”, predstavnici crvenog krsta Voždovac i domovi za nezbrinutu decu sa teritorije Opštine.

Podelite vest: