ТРИБИНА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

Поводом 30. јула, светског дана борбе против трговине људима, у Општини Вождовац одржана је пројекција филма „Сестре“ који говори о трговини женама, а након пројекције филма трибина и дискусија о проблему и последицама трговине људима.

Присутнима се обратио члан Већа општине Милан Тодић, који је истакао да је Општина Вождовац као одговорна општинска институција, узела учешће и прикључила се пројекту Канцеларије Уједињени нација за борбу против дроге и криминала. Кроз радионице, едукативне филмове и дискусије најбоље се упознаје јавност о тежини последица које носи трговина људима. Тим поводом у Дому ”Моша Пијаде” 29. јула, одржана је превентивно креативна радионица едукативног карактера, са децом на тему ”Плаво срце” које је симбол кампање. Такође, изнео је уверење да је Општина спремна да и даље учествује у организацији оваквих едукативних радионица и трибина.

Дан борбе против трговине људима, по први пут се обележава у Републици Србији након што је установљен новембра 2013. године, у оквиру резолуције Канцеларије Уједињених нација „Побољшање координације напора против трговине људима”, истакао је Начелник одељења за сузбијање прекограничног криминала и криминалистичко обавештајне послове, МУП Републике Србије Митар Ђурашковић. Такође, захвалио се свим присутним као и Канцеларији за младе општине Вождовац, која је препознала потребу и важност да се јавност ближе упозна са овим проблемом, с’обзиром да је од почетка године идентификовано 86 жртава трговине људима. Постоје бројни облици трговине људима од којих је доминантна радна експлоатација као и бројни случајеви сексуалне експлоатације, принуде на просјачење или на брак.

Испред општине Вождовац акцију су спровели и испратили члан Већа општине Вождовац Милан Тодић и Координатор канцеларије за младе ГО Вождовац Ивана Гајић. Учесници трибине поред Координатора за борбу против трговине људима Митра Ђурашковића су и: Директор центра за жртве трговине људима Сања Кљајић, НВО ”Атина”, представници црвеног крста Вождовац и домови за незбринуту децу са територије Општине.

Поделите вест: