ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ДЕЦЕ У САРАДЊИ ШКОЛА И ВРТИЋА СА ДОМОМ ЗДРАВЉА „ВОЖДОВАЦ“

На иницијативу Дома здравља „Вождовац“, уз подршку Општине Вождовац одржани су састанци на којима су присуствовали чланице Већа Општине Вождовац Бојана Јакшић и Дубравка Тадић, директор Дома здравља „Вождовац“ др спец. Невенка Величковић, помоћник директора за стручни рад др сц.мед. Рада Стојић, начелник Службе за здравствену заштиту деце и школске деце др Снежана Живковић, начелник Службе за стоматолошку здравтвену заштиту  др Татјана Алексић и шеф дечје и превентивне стоматологије  др Вања Рађен заједно са директорима основних и средњих школа и представницима предшколске установе.

С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију која је у последње две године довела до смањеног интензитета у обављању превентивних  прегледа, како у Служби за здравствену заштиту деце и школске деце, тако и у Служби за стоматолошку здравствену заштиту, покренута је иницијатива Дома здравља „Вождовац“ да се, имајући у виду приметан пораст обољевања од хроничних болести деце како предшколског, тако и школског узраста, одржи састанак како би се анализирала постојећа ситуација и предложила адекватна решења. Постигнут је следећи договор да се:

  1. У наредном периоду приступи интензивнијем обављању превентивних прегледа, како педијатријских, тако и стоматолошких, у оквиру предшколске и школских установа а у складу са Правилником о садржају и обиму права на здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и партиципацији за 2022.годину и поштовањем мера за сузбијање заразне болести COVID 19.
  2. Прибаве сагласности родитеља за децу старости до 15 година од стране предшколске и школских установа ради обављања превентивних педијатријских и стоматолошких прегледа од стране запослених радника Дома здравља „Вождовац“;
  3. У случају непостојања школских амбуланти Дома здравља „Вождовац“ у оквиру основних и средњих школа обезбеде адекватне просторије у оквиру којих би се обављали превентивни педијатријски и стоматолошки прегледи у складу са правилима струке, а уз поштовање свих противепидемијских мера;
  4. Координацијом између здравствених радника Дома здравља „Вождовац“ који ће обављати превентивне прегледе и наставника разредних настава успостави динамика обављања истих како би се у што већој мери спречило одсуство ученика са наставе и обезбедио континуитет у раду.
Поделите вест: