“U PRIRODU PO ZDRAVLjE” – preventivna akcija Doma zdravlja „Voždovac“

Dragi Voždovčani,

U cilju prevencije hroničnih, nezaraznih bolesti čiji su uzričnici fizička neaktivnost, pušenje, gojaznost, stres i drugi faktori pozovamo Vas da ovaj vikend posvetite sebi i provedete ga u pridodi.

Dom zdravlja „Voždovac“ će u subotu, 21. maja kod Avalskog tornja organizovati punkt zdravlja od 11:00 do 15:00 časova.

Na punktu možete prekontrolisati vaš krvni pritisak, izmeriti vrednosti šećera u krvi,   izmerite puls i BMI, uraditi EKG monitoring,     dobiti savet doktora, uraditi testove “Koliko ste fizički aktivni” i “Nikotinska zavisnost”, dobiti savete o: pravilnoj ishrani, svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti, štetnosti udisanja duvankog dima, štetnosti prekomerne konzumacije alkohola i psihoaktivnih supstanci, očuvanju mentalnog zdravlja, izbegavanju suvišnog izlaganja suncu, zaštiti od krpelja. Biće prestavljena i tehnika kardio-pulmonalne reanimacije – demonstracija na lutki.

Otklanjanje faktora rizika ili njihovo značajno smanjenje predstavlja primer aktivne zaštite zdravlja, brige o zdravlju i pravovremene prevencije oboljenja čiju pojavu ti faktori ubrzavaju i pojačavaju.
Zato razmislite, da li svojim načinom života trošite i smanjujete rezerve zdravlja i da li dovoljno činite da očuvate i unapredite svoje zdravlje.

Priroda je besplatan lek koji ne koristimo dovoljno. Boravak u prirodi smanjuje rizik od preuranjene smrti, srčanog udara, gojaznost, smanjuje se nivo anksioznosti, poboljšava se raspoloženje. Ljudi koji više vremena provode u prirodnom okruženju manje su skloni depresiji, imaju nižu koncentraciju hormona stresa, niži puls i pritisak, bolju funkciju imunog sistema, osećamo se bolje, smirenije, srećnije.

Podelite vest: