SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI

Predsednica Gradske opštine Voždovac čestita svim građanima Dan državnosti Srbije, koji proslavljamo 15. i 16. februara . Ovaj praznik ima posebno mesto u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije jer je ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. Istovremeno, ovo je dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav.

„Ovo je dan kad se sa ponosom sećamo prve srpske revolucije i prvog srpskog ustanka i slobodarske tradicije na kojima smo postigli nacionalno oslobođenje i osvojili ljudska prava i slobodu. A Voždovačani imaju obavezu i razlog da se sa zahvalnošću sete vožda Karađorđa, vođe Prvog srpskog ustanka i prvog vladara obnovljene Srbije po kome je naša opština dobila ime. Važno je da svojoj deci kažemo ko je bio vožd Karađorđe, šta je on značio i šta je sve uradio da se Srbija oslobodi od vekovne osmanlijske okupacije. Moderna Srbija počiva na Sretenjskom ustavu koji je proklamovao prava i slobode građana.

Važno je da mi ne zaboravimo, a naša deca saznaju od nas ko su bili naši preci koji su poginuli za slobodnu Srbiju, koju nastavljamo da gradimo mi, njihovi potomci“, istakla je Ivana Tomić Ilić.

 

Podelite vest: