СРБИЈА СЛАВИ ДАН ДРЖАВНОСТИ

Председница Градске општине Вождовац честита свим грађанима Дан државности Србије, који прослављамо 15. и 16. фебруара . Овај празник има посебно место у политичком, културном и историјском календару Србије јер је установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак. Истовремено, ово је дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав.

„Ово је дан кад се са поносом сећамо прве српске револуције и првог српског устанка и слободарске традиције на којима смо постигли национално ослобођење и освојили људска права и слободу. А Вождовачани имају обавезу и разлог да се са захвалношћу сете вожда Карађорђа, вође Првог српског устанка и првог владара обновљене Србије по коме је наша општина добила име. Важно је да својој деци кажемо ко је био вожд Карађорђе, шта је он значио и шта је све урадио да се Србија ослободи од вековне османлијске окупације. Модерна Србија почива на Сретењском уставу који је прокламовао права и слободе грађана.

Важно је да ми не заборавимо, а наша деца сазнају од нас ко су били наши преци који су погинули за слободну Србију, коју настављамо да градимо ми, њихови потомци“, истакла је Ивана Томић Илић.

 

Поделите вест: