ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ДАНИЛУ КИШУ

У свечаној сали Општине вечерас је отворена изложба плаката, портрета и видео презентација о једном од најважнијих аутора модерне књижевности-Данилу Кишу. Документи који сведоче о његовом животу и раду, својеврсно су признање Кишовом угледу и његовом значају у културном животу.

Проф. др Даница Андрејевић говорила је о Кишовом књижевном опусу рекавши да се Киш у почетним радовима ослањао на форме и структуре Борхеса, а касније је створио своју изузетност и посебност у српској књижевности, постао мотиватор за развој модерног српског романа 20. века и неприкосновена фигура у светским књижевним круговима.

Ауторка изложбе Олга Красић Марјановић рекла је да је припремајући изложбу прегледала 4800 докумената дигитализованих и похрањених у САНУ, које је сам Киш сачувао, као и да је покушала да кроз изложбу укаже на најважније сегменте из његовог живота.

Чланица Већа Општине Вождовац Андријана Русић се захвалила ауторки и гостима на инспиративном и надахнутом разговору и подсећању на важност Кишовог живота и дела.

У оквиру манифестације Дани европске баштине, Општина Вождовац и Библиотека града Београда позивају све да погледају изложбу до 6. октобра.

Поделите вест: