6. APRIL – DAN KADA JE DRUGI SVETSKI RAT POČEO U BEOGRADU

Danas je jedan od najtužnijih dana u našoj istoriji kada se sećamo poginulih civila i stradalih vojnika koji su život izgubili tokom bombardovanja Beograda 1941. godine.

Pre 80 godina, šestog aprila, u 6:30 ujutru, bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale Kraljevinu Jugoslaviju. U bombardovanju Beograda učestvovalo je 484 aviona. Poginulo je oko 4 hiljade ljudi, porušeno je 627 a oštećeno više od 8 hiljada zgrada.

Do temelja je srušena Narodna biblioteka Srbije sa oko 350 hiljada knjiga, bombardovan je Stari dvor, srušena Vaznesenjska crkva, gađana su skloništa i civilni objekti.

Na Voždovcu su najviše stradali stanari Pašinog brda, seljaci koji su iz podavalskih sela krenuli put grada na pijacu i kolone ljudi koji su Avalskim putem pokušali da izađu iz Beograda i sklone se na selo.

Beograd je od napada iz vazduha branio elitni Šesti lovački puk lociran na zemunskom aerodromu i jedinice protivvazduhoplovne odbrane Vazdušne zone Beograd.

Ne zna se tačan broj aviona koje su oborili piloti iznad Beograda, negde oko 50, ali se znaju imena 11 poginulih heroja branilaca prestonice kojih se sećamo:

  1. Miloš Žunić, poginuo 6. aprila kod Pančeva
    2. Miho Klavora, poginuo 7. aprila kod manastira Krušedol
    3. Vladimir Gorup, poginuo 7. aprila
    4. Karlo Štrbenk, poginuo 6. aprila kod Glogonjskog rita
    5. Dobrica Novaković, poginuo 6. aprila kod Beograda
    6. Branislav Todorović, poginuo 7. aprila
    7. Jovan Kapešić, poginuo 7. aprila kod Beške
    8 . Milivoje Bošković, poginuo 7. aprila kod Kovilja
    9. Dušan Borčić, poginuo 6. aprila -pao u Sarajevsku ulicu
    10. Milutin Petrov, poginuo 7. aprila kod ušca Tise u Dunav
    11. Živica Mitrović, poginuo 6. aprila kod Šida

 

Podelite vest: