DEČJA ROMSKA SLAVA TETKA BIBIJA OBELEŽENA NA VOŽDOVCU

Povodom obeležavanja tradicionalne dečje romske slave „Tetka Bibija“, predsednica Gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić zajedno sa funkcionerima položila je venac i razgovarala sa prisutnim građanima.

„Hvala vam što ste me pozvali i odmah na početku da kažem da ja istinski ne osećam i ne pravim razliku da li je neko Rom ili nije. Zadovoljstvo je biti ovde danas sa vama, vrata Opštine Voždovac su uvek otvorena za vas“, rekla je predsednica Tomić Ilić.

Obeležavanju slave koja se praznuje preko 140 godina prisustvovali su načelnik Sekretarijata za socijalnu zaštitu Miloš Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, direktor centra „Novi svet“ Ilija Stojanović, domaćin slave Dragoljub Acković kao i mnogobrojni Romi sa Voždovca, Evrope i sveta.

Kult nekanonizovane svetiteljke Bibije je veoma poštovan kod Roma, koji joj iskazuju posebnu zahvalnost, jer je u vreme Drugog svetskog rata bila zaštitnica dece, a vernici joj se klanjaju da ih zaštiti od bolesti. Veoma je poštovana zbog čuda koja su se desila na njenom grobu.

Podelite vest: