UČENICI GEOLOŠKE I HIDROMETEOROLOŠKE ŠKOLE „MILUTIN MILANKOVIĆ“ U RYCO PROJEKTU ,,VOICES”

Učenici Geološke i hidrometeorološke škole „Milutin Milanković“ u Beogradu, učestvovali su u projektu „VOICES“ (Glasovi) pod pokroviteljstvom Regionalne kancelarije za saradnju mladih – RYCO. Partneri škole  u projektu bile su srednje škole iz Severne Makedonije i Crne Gore: Gimnazija „Mirče Acev” iz Prilepa i JU Prva srednja stručna škola iz Nikšića, kao i udruženje umetnika ,,Bazaart“ iz Beograda.

Realizacija projekta počela je u januaru 2020. godine, kampom u Prilepu, u kome su učenici i nastavnici pohađali radionice kreativne drame. Rad na kreativnom procesu tokom kampa bio je praćen sjajnim iskustvima. Nažalost, zbog novonastale  epidemiološke situacije tokom marta 2020. godine, neposredan rad sa učenicima je prekinut, a potom  nastavljen tek 24. novembra iste godine, onlajn radionicama preko Zoom platforme. Period pre novembra korišćen je za intenzivne metodičke pripreme za rad u novim uslovima. U početku je bilo teško prebaciti kreativni proces u onlajn uslove, ali uporan i istrajan rad na kraju su dali rezultate. Snimljen je materijal koji predstavlja hibridni umetnički izraz u specifičnim uslovima.

Značaj ovog projekta je u tome što je školi omogućena saradnja sa školama u regionu. Učenici su upoznali svoje vršnjake iz regiona i imali priliku da  zajedno sa dramskim umetnicima rade na unapređenju kompetencija iz oblasti njihovog interesovanja. Naziv projekta – Glasovi, kao primarni cilj postavio je osnaživanje i ohrabrivanje mladih da iskažu svoju perspektivu sagledavanja života, sveta i ljudi – na kreativan, umetnički način.

U cilju održivosti, širenja, primene i evaluacije projekta, nastavnici su sa učenicima iz Beograda, Prilepa i Nikšića kreirali scenario interdisciplinarnog časa u kome su metode kreativne drame korišćene za razumevanje povezanosti prirodnih i društvenih nauka. Učenici su tokom časa koristili znanja i veštine sa radionica kreativne drame i bili puno motivisaniji za učenje. Kreativni proces, druženje i učenje na nov i drugačiji način je ono po čemu će ovaj projekat biti upamćen.

Podelite vest: