КУЛТУРА СЕЋАЊА-ТОПОВСКЕ ШУПЕ

Испред некадашњег нацистичког логора Топовске шупе, који се налазио на данашњој Аутокоманди, у Табановачкој улици број 1, Центар за примењену историју поставио је инфо таблу са подацима о логору који је био активан између августа и новембра 1941. године.

Логор Топовске шупе један је од првих логора за Јевреје и Роме у Европи. Према постојећим изворима, кроз овај логор прошло је око 5.000 мушких Јевреја и око 1.500 мушких Рома. Сви су, осим ретких изузетака, убијени у масовним стрељањима на стратиштима око Београда.

Топовске шупе су пре Другог светског рата биле део некадашње касарне Војске Краљевине Југославије у којем су се налазили објекти за смештај војске, коња и топова, по којима су и добиле свој назив.

И поред тога што је на месту бившег логора 2006. године отворен спомен – парк, данас је локација заборављена, запуштена и непозната широј јавности, а меморијалне плоче које су постављене претходних година су нестале.

Пројекат за трајно очување сећања на жртве логора под називом Сачувајмо топовске шупе има за циљ изградњу трајног меморијала Топовске шупе. Пројекат води Центар за примењену историју у сарадњи са организацијом Culture and more из Берлина и подршку Међународне алијансе за сећање на холокауст (IHRA), Claims Conference и Савез јеврејских општина Србије.

Поделите вест: