MEĐUNARODNI DAN LjUDSKE SOLIDARNOSTI

Međunarodni dan ljudske solidarnosti ustanovljen je od strane Ujedinjenih nacija, na inicijativu bivšeg poljskog predsednika Leha Valense i obeležava se 20. decembra.

U duhu solidarnosti, u svetu se apeluje na rešavanje međunarodnih problema ekonomske, socijalne, kulturne i humanitarne prirode, a koncept solidarnosti promoviše se kao ključan u borbi protiv siromaštva.
Predsednica Opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić je povodom Dana ljudske solidarnosti podsetila da ovaj dan obeležavamo u jeku pandemije koronavirusa, a u mesecu u kojem ima mnogo slavlja, darivanja i druženja.
„Ove godine, možda više nego ikad pre, i pored toga što su slavlje, druženje i susreti svedeni na minimum i gotovo da ih i nema, solidarnost ne sme da izostane. Vreme pandemije i vanrednih mera treba svima da nam bude podsetnik o važnosti solidarnosti – sa onim koji se leče i sa onima koji nas leče; razumevanja za druge i drugačije i podsetnik o zajedništvu i odgovornosti koju imamo prema sebi i drugima.
Solidarnost je moralna obaveza svih nas, a kroz istoriju smo pokazali da jesmo solidarni u bezbroj teških situacija“, rekla je Ivana Tomić Ilić i pozvala sve na odgovornost i solidarnost.
Podelite vest: