MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

Gradska opština Voždovac, povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, podseća da zdravstvene, socijalne i ekonomske posledice globalne pandemije COVID-19, nesrazmerno utiču na osobe sa invaliditetom.

Tokom pandemije – izolacija, prekid komunikacije, remećenje rutinskih postupaka i smanjena dostupnost usluga, zdravstvenih i ostalih, u velikoj meri utiču na život i mentalno blagostanje osoba sa invaliditetom.

Ovogodišnja tema obeležavanja Dana pod nazivom „Izgraditi bolji svet posle kovida – inkluzivan, pristupačan i održiv za sve osobe“ naglašava važnost jačanja naših kolektivnih napora za univerzalni pristup osnovnim uslugama, uključujući neposrednu zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje, digitalnu infrastrukturu, dostupne informacije, zapošljavanje i druge socio-kulturne mogućnosti kako bi se osiguralo da osobe sa invaliditetom ne zaostaju u kriznim vremenima i nakon njih.

Predsednica Opštine Ivana Tomić Ilić poručila je, ovim povodom, da je važno da se posvetimo stvaranju društva u kojem će prava i mogućnosti biti jednake za sve i u kojem će čoveka karakterisati sposobnost a ne invalidnost.

Podelite vest: