SEĆANjE NA VOJVODU STEPU – ZAŠTITNIKA I NA NEBU I NA ZEMLjI

U rodnoj kući vojvode Stepe Stepanovića, u Kumodražu, danas je održan svojevrstan čas istorije, u okviru manifestacije Dani evropske baštine. Gradska opština Voždovac i direktor Adligata Viktor Lazić organizovali su obilazak spomen – kompleksa i predavanje kojem su prisustvovali narodni poslanik Vuk Mirčetić i članovi Veća Opštine Voždovac.

Vuk Mirčetić se zahvalio organizatorima Dana evrospke baštine na istrajnosti i uspesima u radu, a posebno predsednici Opštine Ivani Tomić Ilić na čiju inicijativu i zalaganje je kuća u Kumodražu obnovljena 2014. godine. On je preneo najavu predsednice, da će u narednom periodu biti izdvojena sredstva za obnovu spomen – kompleksa, kao i za podršku kulturi na Voždovcu.

Prisutne  je pozdravila članica Veća Opštine zadužena za kulturu Andrijna Rusić rekavši da su „nas okupili ljubav i veliko poštovanje prema vojvodi Stepi, koji je ovde rođen 12. marta 1856. godine, u skromnom domu, a svoj život sažeo je u jednu rečenicu: „Iz naroda sam ponikao, on me je načinio onim što sam, moram se pokoravati njegovoj volji i služiti mu do poslednjeg daha“.“.

Predavanje Viktora Lazića vratilo je publiku nekoliko stotina godina u nazad, a Kumodražom je protutnjala Druga armija sa vojvodom na čelu, spremana za Kolubarsku bitku.

„Okupili smo se mi ovde i da se poklonimo pred velikim vojskovođom, i pred čovekom koji je sa malom vojskom bacio imperiju na noge. Ali takvih vojskovođa i takvih pobeda istorija mnogih milenijuma još je zapamtila. Ali je naše da pamtimo našeg brkajliju, našeg mrkog dobroduha, našeg zaštitnika i na zemlji i na nebu. Čoveka zbog kojeg danas ovde slobodno stojimo i slavimo pobedu umesto okupacije“, rekao je Viktor Lazić u svom predavanju o vojvodi Stepi.

Nakon istorijskog osvrta, posetioci su obišli izložbenu postavku u kojoj se mogu videti pisma, fotografije i lični predmeti Stepe Stepanovića.

Podelite vest: