PREDAVANjE VIKTORA LAZIĆA „O ZNAČAJU VOJVODE STEPE STEPANOVIĆA“

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, Gradska opština Voždovac vas poziva na predavanje „O ZNAČAJU VOJVODE STEPE STEPANOVIĆA, koje se održava u dvorištu rodne kuće vojvode Stepe, u Kumodražu, Ulica Vrčinska br.1

O slavnom vojskovođi, u utorak 29. septembra u 11:00 časova, govori  VIKTOR LAZIĆ, direktor „Adligata“.

Vojvoda Stepa Stepanović je jedan od najvećih srpskih vojskovođa i stratega srpskog naroda, pred čijim rodnim domom evociramo uspomene na Voždovačnina koga su uvažavali srpski i saveznički vojnici, a čija je  vojnička slava ostala u analima svetske istorije.

 „Nije Vojvodin život samo rođenjem vezan za Kumodraž. Tokom Kolubarske bitke njegova Druga armija utvrdila je front na liniji Avala-Kumodraž. Velika bitka odigrala se 14. decembra kada je Stepa napao neprijateljske položaje na brdu Torlak.

Dakle, ovim našim padinama i uvalama, nije se Stepa samo igrao kao dete, već i borio kao general. Zato je njegov duh tako prisutan, zato se čini da je 90 godina prebrzo prošlo, a da je on i dalje tu, među nama, negde sakriven zato što ga hvalimo, a on se uvek sklanjao kada ga hvale, usred bitaka bio je prvi, ali kada su se slavile pobede, ostajao je kod kuće. „Može to i bez mene“, govorio je.“ ( iz predavanja Viktora Lazića povodom 90 godina od smrti Stepe Stepanovića).

Građani koji su zainteresovani za predavanje mogu se prijaviti na: protokol@vozdovac.rs

Posetioci su obavezni da nose zaštitnu masku i ponesu sa sobom važeći lični dokument!
Okupljanje prijavljenih posetilaca ispred zgrade Opštine Voždovac (Ustanička 53), u 10:30. Obezbeđen je prevoz do kompleksa i nazad.

Podelite vest: