LEKARI IZ KINE POSETILI OPŠTINU VOŽDOVAC

Delegacija lekara eksperata iz Kine koja boravi u Srbiji kako bi pomogla u borbi protiv pandemije Koronavirusa, posetila je danas Gradsku opštinu Voždovac gde ih je ugostio predsednik Opštine i komandant Štaba za vanredne situacije GO Voždovac Aleksandar Savić.

On se zahvalio na pomoći Kine i izvestio delegaciju o merama koje je Štab preuzeo u vezi sa zaštitom od infekcije kao i pružanjem pomoći najugroženijim građanima.

Savić je podsetio da je prvi slučaj zaraze u Srbiji potvrđen  6. marta, da je 15. marta proglašeno vanredno stanje, a epidemija – 20. marta, naglasivši  da je Opština organizovala VOLONTERSKI SERVIS koji je počeo sa radom 13. marta, i od tada  primio  3.557 poziva i isporučio namirnice i lekove na 753 adrese.

„Iz svog Budžeta, obezbedili smo namirnice za 20.000 paketa pomoći za penzionere, podeljeno je 15.000 paketa za penzionere čija su primanja ispod 30.000 dinara, koje je obezbedio Grad Beograd, a u toku je priprema 2.000 paketa za trudnice i porodilje sa teritorije Voždovca sa higijenom, kozmetikom i prehrambenim namirnicama. Takođe, Opština priprema i akciju podele paketa za nezaposlena lica sa Voždovca“ – rekao je Aleksandar Savić.

Šef šestočlane delegacije lekara iz Kine Peng Džićiang pohvalio je rad Voždovca i rekao da se iz izveštaja vidi da je mnogo urađeno na zaštiti i prevenciji od infekcije, a posebno je bio zainteresovan za sistem rada Kovid ambulante. Direktorka Doma zdravlja Voždovac dr Nevenka Veličković objasnila je proceduru rada, kao i da je angažovano ukupno pet ekipa lekara i medicinskih sestara i laboratorija za uzorkovanje, u vremenu od 7 do 22 sata svakog dana, u Ustaničkoj ulici 125c.

Ona je napomenula da se mere zaštite sprovode dosledno i da među zaposlenima DZ „Voždovac“ nema pozitivnih na virus, kao i da je od početka pandemije Štab za vanredne situacije Opštine obezbedio za Dom zdravlja Voždovac 320 zaštitnih vizira, 1.000 sapuna, 1.000 litara asepsola i 500 perivih maski.

Nakon uvida u podatke broja obolelih i broja stanovnika na Voždovcu, delegacija je zaključila da na Voždovcu ima procentualno najmanje zaraženih u Beogradu. Oni su izrazili zahvalnost za gest Opštine koja je u znak prijateljstva i zahvalnosti za pomoć NR Kine postavila državne simbole Srbije i Kine na zgradu Opštine.

Tokom sastanka, na kom su prisustvovali  članovi Veća opštine i potpukovnik dr Dejan Ilić, šef delegacije Peng Džićiang uključio se direktno u Dnevnik državne televizije Kine.

U izveštaju koji je prezentovan lekarima iz Kine navedeni su i podaci da je Štab za vanredne situacije preduzeo niz mera zaštite:
Održan je satanak sa direktorima  privatnih domova za stara lica na Voždovcu, na kojem su  date smernice o daljem radu i poštovanju mera koje je propisala Vlada Republike Srbije, a koje su u vezi sa održavanjem higijene, dezinfekcijom i socijalnim distanciranjem.

U periodu od 08. do 10. aprila 2020. godine Opština je izvršila dezinfekciju prilaza domovima za smeštaj odraslih i starijih lica i isporučila pomoć u vidu deizinfekcionih sredstava i opreme za čišćenje.

Izdata je naredba za 700 profesionalnih upravnika stambenih zgrada da obezbede higijenske uslove u hodnicima i zajedničkim prostorijama objekata za vreme trajanja vanredne situacije i da pruže pomoć ugroženom stanovništvu.

Od 6. aprila  Volonteri obavljaju dezinfekciju ulaza i  hodnika stambenih zgrada, a dezinfekciona sredstva, koja se nalaze u tankovima iza i ispred opštinske zgrade, dostupna su svim građanima. Policijska stanica Voždovac dobila je 1.000 zaštitinih maski i 160 vizira.

Uprava opštine Voždovac organizovala je prijem podnesaka opštinskim službama elektronskim putem, kao i prijem zahteva za izdavanje dozvole za kretanje u vreme zabrane kretanja. Takođe, svi zaposleni koji su hronični bolesnici ili stariji od 60 godina, dobili su naredbu da rade od kuće tokom vanrednog stanja. Zgrada Opštine se svakodnevno dezinfikuje, a zaposleni primenjuju nošenje zaštitne opreme.

Podelite vest: