ЛЕКАРИ ИЗ КИНЕ ПОСЕТИЛИ ОПШТИНУ ВОЖДОВАЦ

Делегација лекара експерата из Кине која борави у Србији како би помогла у борби против пандемије Коронавируса, посетила је данас Градску општину Вождовац где их је угостио председник Општине и командант Штаба за ванредне ситуације ГО Вождовац Александар Савић.

Он се захвалио на помоћи Кине и известио делегацију о мерама које је Штаб преузео у вези са заштитом од инфекције као и пружањем помоћи најугроженијим грађанима.

Савић је подсетио да је први случај заразе у Србији потврђен  6. марта, да је 15. марта проглашено ванредно стање, а епидемија – 20. марта, нагласивши  да је Општина организовала ВОЛОНТЕРСКИ СЕРВИС који је почео са радом 13. марта, и од тада  примио  3.557 позива и испоручио намирнице и лекове на 753 адресе.

„Из свог Буџета, обезбедили смо намирнице за 20.000 пакета помоћи за пензионере, подељено је 15.000 пакета за пензионере чија су примања испод 30.000 динара, које је обезбедио Град Београд, а у току је припрема 2.000 пакета за труднице и породиље са територије Вождовца са хигијеном, козметиком и прехрамбеним намирницама. Такође, Општина припрема и акцију поделе пакета за незапослена лица са Вождовца“ – рекао је Александар Савић.

Шеф шесточлане делегације лекара из Кине Пенг Џићианг похвалио је рад Вождовца и рекао да се из извештаја види да је много урађено на заштити и превенцији од инфекције, а посебно је био заинтересован за систем рада Ковид амбуланте. Директорка Дома здравља Вождовац др Невенка Величковић објаснила је процедуру рада, као и да је ангажовано укупно пет екипа лекара и медицинских сестара и лабораторија за узорковање, у времену од 7 до 22 сата сваког дана, у Устаничкој улици 125ц.

Она је напоменула да се мере заштите спроводе доследно и да међу запосленима ДЗ „Вождовац“ нема позитивних на вирус, као и да је од почетка пандемије Штаб за ванредне ситуације Општине обезбедио за Дом здравља Вождовац 320 заштитних визира, 1.000 сапуна, 1.000 литара асепсола и 500 перивих маски.

Након увида у податке броја оболелих и брoја становника на Вождовцу, делегација је закључила да на Вождовцу има процентуално најмање заражених у Београду. Они су изразили захвалност за гест Општине која је у знак пријатељства и захвалности за помоћ НР Кине поставила државне симболе Србије и Кине на зграду Општине.

Током састанка, на ком су присуствовали  чланови Већа општине и потпуковник др Дејан Илић, шеф делегације Пенг Џићианг укључио се директно у Дневник државне телевизије Кине.

У извештају који је презентован лекарима из Кине наведени су и подаци да је Штаб за ванредне ситуације предузео низ мера заштите:
Одржан је сатанак са директорима  приватних домова за стара лица на Вождовцу, на којем су  дате смернице о даљем раду и поштовању мера које је прописала Влада Републике Србије, а које су у вези са одржавањем хигијене, дезинфекцијом и социјалним дистанцирањем.

У периоду од 08. до 10. априла 2020. године Општина је извршила дезинфекцију прилаза домoвима за смештај одраслих и старијих лица и испоручила помоћ у виду деизинфекционих средстава и опреме за чишћење.

Издата је наредба за 700 професионалних управника стамбених зграда да обезбеде хигијенске услове у ходницима и заједничким просторијама објеката за време трајања ванредне ситуације и да пруже помоћ угроженом становништву.

Од 6. априла  Волонтери обављају дезинфекцију улаза и  ходника стамбених зграда, а дезинфекциона средства, која се налазе у танковима иза и испред општинске зграде, доступна су свим грађанима. Полицијска станица Вождовац добила је 1.000 заштитиних маски и 160 визира.

Управа општине Вождовац организовала је пријем поднесака општинским службама електронским путем, као и пријем захтева за издавање дозволе за кретање у време забране кретања. Такође, сви запослени који су хронични болесници или старији од 60 година, добили су наредбу да раде од куће током ванредног стања. Зграда Општине се свакодневно дезинфикује, а запослени примењују ношење заштитне опреме.

Поделите вест: