„ADLIGAT“ OMOGUĆIO DIGITALNO ČITANjE KNjIGA

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ – Biblioteka Lazić/Muzej knjige u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“ otvara svoj bogati fond za digitalno čitanje putem Interneta. Kolekcija Udruženje „Adligat“ – Biblioteka Lazić od danas je deo pretražive digitalne biblioteke na adresi: pretraživa.srb.

Ove dve institucije zajedno nastavljaju digitalizacije retke ratne štampe, starih pravnih knjiga, kalendara i materijala o gradu Beogradu. Digitalizovani materijali će biti dostupni besplatno javnosti za korišćenje u nekomercijalne svrhe, tj. za čitanje, naučna i stručna istraživanja itd. Radi se o izuzetno retkim materijalima do sada malo poznatim ili potpuno nepoznatim javnosti.

Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat, kaže: „Želeli smo da našim aktivnostima podržimo napore Vlade Srbije na polju digitalizacije i digitalne solidarnosti u ovim teškim vremenima, kada su digitalne kopije jedino što ljudi mogu da koriste od kuće.“

Projekat vodi zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, doc. dr Adam Sofronijević, jedan od najvećih eksperata jugoistočne Evrope za digatlizaciju. Sofronijević kaže: „Zbirke Udruženja Adligat su od prvorazrednog značaja za srpsku i svetsku istoriju. Interesovanje domaće i strane javnosti za pristup ovoj građi je veliki. U doba krize i izolacije, sigurni smo da će mnogima ovi materijali značiti kako za razonodu ali tako isto i za ozbiljna naučna istraživanja. Pri tom, obavljamo posao koji je važan i za decenije koje dolaze. Drago nam je da se baš u ovom trenutku Adligat pridružio digitalnom repozitorijumu koji održava Univerzitetska biblioteka a u kojem se nalazi najveća pretraživa digitalna biblioteke na srpskom jeziku u kojoj je do sada sabrano više od 600.000 digitalizovanih, pretraživih i mašinski čitljivih stranica kulturnog nasleđa Republike Srbije iz najvažnijih ustanova kulture kakve su Univerzitetska biblioteka iz Beograda, Narodna bibioteka Srbije, Narodni muzej Srbije i još preko dvadeset partnerskih ustanova iz Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Od danas se među odabranim materijalima ovih ustanova nalaze i unikatni materijali  Biblioteke Lazić iz Arhiva Vojvoda Mišić. U narednim danima će digitalna kolekcija Udruženje „Adligat“ – Biblioteka Lazić biti dopunjavana najvažnijim materijalima koje ova važna ustanova kulture iz Beograda stavlja na raspolaganje javnosti Srbije i sveta putem digitalizacije i internet pristupa.”

Udruženje Adligat je  veoma ozbiljno shvatilo novonastalu situaciju sa koronavirusom. Adligat je bila prva institucija koja je obustavila rad sa posetiocima i organizovala radne procese tako da se rizik zarazom svede na minimum.

„U toku je izrada našeg novog sajta, na kojem će biti obrađene informacije o svim našim legatima i opisi naših zbirki. U jednom od objekata koje koristi Adligat u Kumodražu, preselili smo nekoliko kolega i napravili malo muzejsko selo, tako da naše kolege koje održavaju ceo sistem ne moraju da koriste javni prevoz. Pojačali smo higijenske mere u svim prostorijama, a uposlili smo i najmlađe, tako da od svojih kuća, posle redovne nastave, uče o knjigama i obrađuju zbirke filatelije. Život i rad ne mogu i ne smeju da stanu. Ubeđeni smo da ovu krizu, ukoliko budemo složni, vredni i disciplinovani, možemo da prevaziđemo. Organizovali smo i specijalnu službu volontera, tako da naše kolege nude pomoć starijim donatorima i članovima Adligata. Svako koliko može, svako onom kome je potrebno…“ – kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata i ističe zahvalnost Univerzitetskoj biblioteci i gospodinu Sofronijeviću na pomoći u procesu digitalizacije materijala koji imaju osobine kulturnih dobara od izuzetnog značaja.

Udruženje Adligat baštini više od dva miliona knjiga i predmeta organanizovanih u Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti. Naročito tokom letnjih meseci mnogobrojni turisti dolaze u Srbiju samo kako bi posetili zbirke ovih srpskih muzeja, a sada će deo tih materijala biti dostupan na internetu. Odeljenje za digitalizaciju Udruženja Adligat otvoreno je prošle godine uz podršku Ministarstva kulture i inforimasanja.

Adresa za digitalnu arhivu Udruženja Adligat u formiranju:
https://pretraživa.srb/pregled/udruženje-adligat-biblioteka-lazić

Podelite vest: