СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ БАЊИЧКОГ ЛОГОРА

На спомен обележје страдалима у концетрационом логору Бањица, који је распуштен у октобру пре 75 година, данас су положени венци у знак сећања на све невино пострадале. Помоћник председника Градске општине Вождовац Веселин Марковић положио је венац на споменик страдалима и истакао да жртве не смемо заборавити.

„Наша је дужност да због истине и младих нараштаја чувамо сећање на све родољубе који су живот дали за отаџбину. Општина Вождовац ће и у наредном периоду овде одавати пошту свим настрадалима, јер како је један песник казао „да није било њих, не би било ни нас“- рекао је Марковић.

Венце су положили и представници СУБНОР-а Београд, СУБНОР-а Вождовац, Гроцке, Звездаре и других општина. Председник Градског одбора СУБНОР-а Бора Ерцеговац истакао је значај окупљања и одавања поште пострадалима у злогласном логору. „Да није нас, овај значајан тренутак и догађај из историје Србије, а посебно Београда, био би на нашу срамоту заборављен. Зато се морамо борити свим расположивим снагама да нам нико из заборава не отргне сећања на овај и друге догађаје из времена борбе за слободу“, – рекао је Ерцеговац.

Музеј у кругу Војне академије који чува успомене на Бањички логор данас је био отворен за поштоваоце невино пострадалих родољуба. Кроз овај логор је од јула 1941. године до октобра 1944. године прошло на десетине хиљада људи од којих је неколико хиљада стрељано на стратишту у Јајинцима. Тачан број жртава се никада неће сазнати, јер је много документације уништено приликом распуштања логора, а многа тела пребачена на друга места. Дан када је последњи затвореник ослобођен био је 5. октобар. Тај датум се узима за обележавање сећања на Бањички, али и друге логоре у Србији.

Поделите вест: