ОБИЛАЗАК РОДНЕ КУЋЕ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА

Дани Европске баштине на Вождовцу настављени су данас обиласком куће у којој се 1856. године родио славни српски војвода Степа Степановић, у Кумодражу. Кућа је отворена током читаве године за посетиоце, али је данас неколико група наших суграђана посетило ово место, из поштовања према великом јунаку српске историје.

Водич је упознао грађане са ратничком биографијом Степе Степановића, која је илустрована на паноима у унутрашњости  његовог дома исечцима из књига, фотографијама и подацима.

Арчибалд Рајс је записао да је био „обожаван и поштован од целе српске војске“. Колико је био цењен и уважаван говоре укупно 35 одличја –домаћих и савезничких која је добио за заслуге на ратишту као најцењенија личност свога доба у Србији. Највећи војсковођа српске ратне историје остаће упамћен по бриљантној победи српске војске на Церу, која је уједно била и савезничка победа над Централним силама, затим у Колубарској битци и пробоју Солунског фронта.

Кућа је остала у аутентичним габаритима из времена Степиног рођења, а у дворишту су кош за кукуруз и сламу. Предмети у кухињи илуструју скроман српски дом оног века, а стари и одлично очувани војнички сандук је једини лични предмет који је Степа користио.

Главна улица на Вождовцу носи Степино име, као и основна школа и културно уметничко друштво у Кумодражу, док му је у центру села постављен споменик у природној величина. Вождовац се свом војводи Степи свакога дана одужује за славу коју је пронео у свету за свој народ и Србију.

Поделите вест: