ДЕЦА СА КЕФАЛОНИЈЕ – АМБАСАДОРИ ПРИЈАТЕЉСТВА ГОСТИ НА СЛАВИ ОПШТИНЕ ВОЖДОВАЦ

Градска општина Вождовац данас је обележила своју крсну славу – Свети aпостол Андреј Првозвани. Свечаности су присуствовали бројни гости, као и ђаци са професорима из Лицеја у Ликсурију, заједно са својим домаћинима – ученицима Осме гимназије, на челу са директорком Иреном Брајовић.

Свечаност је почела у Храму Светог Преображења Господњег светом архијерејском литургијом, а наставила се у холу Општине, где је обред резања славског колача и освећење жита служио владика Стефан, викар Партијарха српског, уз протојереја Драгишу Јоцића.

Председник Општине Александар Савић и председник Скупштине Александар Мирковић честитали су свим грађанимa Вождовца славу, уз поруку да праштају и да буду добри и сложни домаћини.

На почетку свечане седнице Скупштине општине Вождовац, председник Скупштине Александар Мирковић је подсетио на одлуке које је су донете током 2018. године, а посебно је истакао чињеницу да и позиција и опозиција подржавају предлоге који су добри за грађане. Он се захвалио за све сугестије, али и критике које су упућене на рачун општинског руководства, јер је тиме постигнуто да се ради и више и боље за Вождовац.

Поздрављајући присутне  званице, председник Општине Александар Савић подсетио је на резултате који су остварени током протекле године и изразио задовољство постигнутим.

Истакао је да је Општина приближена грађанима кроз успостављање добре комуникације са појединцима – кроз сусрете, састанке, разговоре, пријеме у Општини, у месним заједницамa или на терену. „Тај начин комуникације је резултирао одличном сарадњом, јер смо на лицу места могли да увидимо проблеме грађана и да на њих реaгујемо и тако да убрзамо неке процесе који су кочили функционисање Општине и реализацију пројеката“, рекао је Савић.

Он је, такође, поздравио госте из Грчке, напоменувши да ће деца са Вождовца на пролеће посетити Грчку.

Образлажући  Одлуку Већа општине да се повеља почаног грађанина ове године додели Виктору Рухотасу, почасном конзулу Србије у Грчкој, председник Скупштине Александар Мирковић рекао је да Виктор Рухотас има велике заслуге што је грчко-српско пријатељство данас на овако високом нивоу.

„Више од стотину деце је захваљујући Рухотасу, након страдања током ратова 90-тих година, боравило на Кефалонији и тамо се опорављало од преживљених страхота. Он је и иницијатор демонстарција против бомбардовања Србије 1999. године, иницијатор братимљења општина  Вождовац и Ликсури, а и данас активно ради на томе да наша сарадња не буде само на папиру, већ у конкретним резултатима, што је показала и ова посета средњошколаца са Кефалоније нашој Осмој гимназији“, рекао је Мирковић.

Он је нагласио да је Скупштина једногласно усвојила предлог и изабрала Виктора Рухотаса, иначе београдског студента, који је некада  живео у Улици војводе Степе, за почасног грађанина наше општине.

Захваливши се на данас додељеној титули, господин Рухотас обратио се речима „Драги моји суграђани“, пропраћених великим аплаузом. „Ова велика част да будем грађанин Вождовца припада и народу Кефалоније и Ликсурија. Кефалонија је увек била уз српски народ, са којим се солидарисала и помагала у бројним хуманитарним иницијативама“ , рекао је Виктор Рухотас. Он је посебно поздравио и све присутне који су у време бомбардовања 1999. године значајно помогли Србију и пружили вишемесечно гостопримство и прихват око 1000 српске деце, угрожених ратом, као и бившег амбасадора Србије у Грчкој Драгомира Вучићевића, секретара Удружења грчко-српског пријатељства Кефалоније Александру Логар Котсили, директора Лицеја и тадашњег градоначелника Ликсурија Спироса Катсивелисона. „Ево сада, наша деца су код вас – то су амбасадори нашег пријатељства!“, истакао је Виктор Рухотас, додавши да су све иницијативе грађани Кефалоније здушно прихватали и радо помагали српској браћи.

У име амбасадора Грчке у Србији Елијаса Елијадиса, Рухотасу је честитала Тамара Дедијер и пожелела срећну славу челницима и радницима Општине.

На крају седнице, Александара Мирковић је саопштио да су се Одборници ГО Вождовац  и ове године одрекли накнада за свечану седницу, а новац су донирали породици која се после избеглиштва вратила на Косово и Метохију. Породица  Димић, која броји 10 чланова, живи у селу Стража у општини Гњилане.

Свечана седница Скупштине почела је државном химном, а завршила се песмом „Тамо далеко“ у извођењу хора „Бисеница“, ученица Школе за негу лепоте.

Поделите вест: