SADNjA NA VOŽDOVCU U OKVIRU AKCIJE „JEDNO DRVO ZA JEDNOG RATNIKA“

Povodom obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata opština Voždovac se priključila široj društvenoj akciji pošumljavanja Srbije, koju je pokrenulo Ministarstvo pravde Republike Srbije.

Projektom „Jedno drvo za jednog ratnika“ predviđeno je da za svakog stradalog srpskog rodoljuba u Prvom svetskom ratu bude posađena po jedna sadnica – ukupno 1.300.000 šumskih vrsta (lišćara i četinara) na području Srbije. Voždovac je jedna od opština gde je održana završnica ovog višegodišnjeg projekta.

Tim povodom, u petak, 23. novembra u Kumodražu i Jajincima voždovački đaci zajedno sa meštanima posadili su simbolična stabla na tri lokacije – u Kumodražu u OŠ „Vojvoda Stepa“ i Crkvi Sveta Trojica i u Jajincima u OŠ „Jajinci“.

Prethodno je u OŠ „Jajinci“ održan javni čas, na kome je bilo reči o brojnim vojničkim podvizima srpskih ratnika tokom Prvog svetskog rata i životima koje su dali za slobodu otadžbine. Predavanje je održao Zvonimir Baković, rukovodilac Projekta „Jedno drvo za jednog ratnika“, a akciji na Voždovcu pridrušilo se i Udruženje „Adligat“, koje će školama donirati novine iz Prvog svetskog rata. Prisutnima su se obratili Nebojša Životić, direktor OŠ „Vojvoda Stepa“, a ispred opštine Voždovac Vuk Mirčetić.

Pošumljavanje je obavljenu uz pomoć JP „Srbijašume” i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Podelite vest: