PREDSTAVLjENO KULTURNO NASLEĐE AVALE

U subotu 6. oktobra, manifestacijom „Kulturno nasleđe Avale“, koju je opština Voždovac organizovala u okviru „Dana evropske baštine“, održan je još jedan  bogat sadržaj koji smo pripremili našim sugrađanima.

Hol Ustanove „Voždovački centar – Šumice“ bio je ispunjen štandovima na kojima su bili izloženi likovni radovi, rukotvorine napravljene od materijala iz prirode sa Avale, unikatnim predmetima  – nakitom, odevnim predmetima i narodnom nošnjom. Sve je izrađeno od prirodnih materijala i pleteno i heklano s ljubavlju, kako su naglašavale autorke.

Tokom popodneva na svim štandovima održane su radionice u izložbenom delu, na kojima su posetioci mogli da se oprobaju u tkanju, slikanju, pletenju i ostalim umetničkim veštinama. Za mnoge mališane ovo je bila prilika da izrade unikatni nakit po svojoj ideji.

Program u svečanoj sali imao je za cilj da predstavi turistički potencijal i kulturno nasleđe Avale. Goste su pozdravili  Predrag Vuković u ime Ustanove Voždovački centar „Šumice“ i Vuk Mirčetić, ispred Gradske opštine Voždovac. O važnosti Avale i herojima po kojima je poznato ovo turističko mesto koje vole generacije Beograđana, govorio je Aleksa Vladičić.

U umetničkom programu nastupili su članovi KUD-a iz Jajinaca, koji rade u okviru Studija za očuvanje kulture i tradicije „Glumac“ i pesnikinja Jelica Crnogorčević sa svojom poezijom inspirisanom Avalom. Na kraju programa prikazan je kratak film o Avali i Avalskom tornju, a saradnicima i učesnicima ovog programa zahvalnice je ispred Gradske opštine Voždovac uručio Vuk Mirčetić.

Podelite vest: