SVEČANOST POVODOM 89 GODINA OD SMRTI VOJOVDE STEPE

U čast slavnog srpskog vojskovođe i stratega srpskog naroda, a povodom 89. godišnjice smrti vojvode Stepe Stepanovića, u njegovoj rodnoj kući i spomen kompleksu u Kumodražu danas je održana svečana akademija.

Nakon polaganja venaca na spomenik vojvodi Stepi u centru Kumodraža, vence su na spomen ploču u drvorištu rodne kuće položili član Veća opštine Voždovac Miloš Stojanović, članovi Udruženje ratnika i potomaka „Stepa Stepanović“ i predsednik MZ „Kumodraž“ Dragan Životić.

„Sam vojvoda je svoj život sažeo u jednu rečenicu: Iz naroda sam ponikao, on me je načinio onim što sam, moram se pokoravati njegovoj volji i služiti mu do poslednjeg daha”, rekao je Miloš Stojanović na otvaranju svečanosti. On je posebno pozdravio praunuku slavnog vojvode – Ivanu Lučić, koja je prisustvovala događaju.

Objekat rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića predstavlja reprezentativan primerak narodne arhitekture i pored istorijskog značaja, poseduje značajne arhitektonske i etnografske vrednosti, istakla je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković i dodala da je Zavod 2013. i 2014. godine restaurirao kuću srpskog ratnika.

Viktor Lazić, književnik, advokat, direktor Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti govorio je nadahnuto o vojvodi Stepi rekavši da je on prošao celim Balkanom uzduž i popreko sa svojom vojskom i svojim karakterom, ličnošću, genijalnošću, dobrotom obeležio mnoga mesta.

Učenici OŠ „Vojvoda Stepa“ iz Kumodraža za današnji čas istorije pripremili su recital o vojvodi Stepi Stepanoviću u kojem su podsetili na najvažnije vojne i druge istorijske činjenice iz života slavnog vojskovođe, a učenica Sara Baković recitovala je odlomak „Prkosne pesme“ Dobrice Erića. Na samom kraju svečanosti KUD „Vojvoda Stepa“ izveo je igre iz centralne Srbije i Kumodraža.

Podelite vest: