СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ 89 ГОДИНА ОД СМРТИ ВОЈОВДЕ СТЕПЕ

У част славног српског војсковође и стратега српског народа, a поводом 89. годишњице смрти војводе Степе Степановића, у његовој родној кући и спомен комплексу у Кумодражу данас је одржана свечана академија.

Након полагања венаца на споменик војводи Степи у центру Кумодража, венце су на спомен плочу у дрворишту родне куће положили члан Већа општине Вождовац Милош Стојановић, чланови Удружење ратника и потомака „Степа Степановић“ и председник МЗ „Кумодраж“ Драган Животић.

„Сам војвода је свој живот сажео у једну реченицу: Из народа сам поникао, он ме је начинио оним што сам, морам се покоравати његовој вољи и служити му до последњег даха”, рекао је Милош Стојановић на отварању свечаности. Он је посебно поздравио праунуку славног војводе – Ивану Лучић, која је присуствовала догађају.

Објекат родне куће војводе Степе Степановића представља репрезентативан примерак народне архитектуре и поред историјског значаја, поседује значајне архитектонске и етнографске вредности, истакла је директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић и додала да је Завод 2013. и 2014. године рестаурирао кућу српског ратника.

Виктор Лазић, књижевник, адвокат, директор Музеја књиге и путовања и Музеја српске књижевности говорио је надахнуто о војводи Степи рекавши да је он прошао целим Балканом уздуж и попреко са својом војском и својим карактером, личношћу, генијалношћу, добротом обележио многа места.

Ученици ОШ „Војвода Степа“ из Кумодража за данашњи час историје припремили су рецитал о војводи Степи Степановићу у којем су подсетили на најважније војне и друге историјске чињенице из живота славног војсковође, а ученица Сара Баковић рецитовала је одломак „Пркосне песме“ Добрице Ерића. На самом крају свечаности КУД „Војвода Степа“ извео је игре из централне Србије и Кумодража.

Поделите вест: