OBELEŽENA DEČIJA ROMSKA SLAVA TETKA BIBIJA

Romi Beograda obeležili su danas slavu Roma širom sveta, Tetka Bibiju, a slavlju su se tradicionalno priključili i Romi sa opštine Voždovac. Poverenik za nacionalne manjine GO Voždovac Zlatko Lenhart položio je venac na spomenik Tetka Bibiji koji se nalazi u dvorištu Društva “Rom”. On je prisutnima čestitao praznik i podsetio ih da su vrata Opštine uvek otvorena za sva pitanja Roma sa Voždovca.

Obeležavanje kulta Tetka Bibije počelo je obrednim rezanjem slavskog kolača, a nakon toga je slavlje nastavljeno uz posnu trpezu u prostorijama Društva.

Romi imaju veliko poštovanje za kult nekanonizovane svetiteljke Bibije koja je zaštitnica dece. Legenda kaže da je u vreme smrtonosne bolesti kuge u 17. veku stara žena Bibija prolazila selom vodeći jagnje sa sobom. Molila je ljude da joj daju utočište od kiše koja je lila, ali niko nije hteo da je primi. Na kraju sela, porodica   najsiromašnijih Roma kojima je svih sedmoro dece obolelo od kuge, podelila je sa njom svoj siromašni obrok i dali su joj postelju da prespava. Ujutru su sva deca bila izlečena. Od tada Tetka Bibiju Romi slave kao svetiteljku i dovode svoju decu da celivaju njenu ikonu u kapelici.

Podelite vest: