VOŽDOVČANIN KOJI JE DOPRINEO DA SRPSKO KOLO POSTANE DEO SVETSKE KULTURNE BAŠTINE

Voždovčanin iz Kumodraža Vladan Životić, pedagog narodne igre i rukovodilac istraživačko-pripremnog centra Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „KOLO“, stručni saradnik, član je tima predlagača da se na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva upiše kolo, kao tradicionalna igra Srbije.

Kolo je  upisano 7. decembra 2017. godine na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Kako je navedeno na sajtu „UNESKO-a“, srpsko kolo je kolektivna igra koji izvode igrači – plesači koji međusobno formiraju lanac, i obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke. Izvodi se uz pratnju muzike na privatnim i javnim okupljanjima i „uključuje članove lokalne zajednice.“

Odluku o upisu kola, doneo je 7. decembra Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu u Južnoj Koreji.

Ansambl „Kolo” je bio zadužen za produkciju video-priloga koji je urađen  uz asistenciju i materijal koji je odabrao, pripremio i obradio Vladan Životić, uz veliku pomoć FMU,  CIOTIS-a i Centra  za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju, kao i članova AKUD „Vojvoda Stepa“ iz Kumodraža, na čijem je on čelu već 17 godina.

Podelite vest: