DECA NAJUGROŽENIJA KADA JE REČ O NASILjU U PORODICI

Opština Voždovac, nastavljajući tribine o nasilju u porodici pod nazivom „Da se ne ponovi“, organizovala je skup, ovoga puta za stanovnike Kumodraž sela.

Sve u vezi sprovođenja novog Za­ko­na o spre­ča­va­nju na­si­lja u po­ro­di­ci koji je stupio na snagu 1.juna ove godine i rezultatima njegove primene, u Mesnoj zajednici „Kumodraž“ govorili su predstavnici opštine Voždovac, policije, OEBS-a, tužilaštva i Socijalnog rada.

Kako su učesnici tribine naglasili, potrebno je da svi učestvuju u rešavanju ovog problema, a ne samo oni koji trpe nasilje.

Milan Miletić, komandir Policijske ispostave Beli Potok ističe da zahvaljujući novom zakonu po­li­ci­ja sve češće iz­ri­če hit­nu me­ru za­šti­te u tra­ja­nju od 48 ča­so­va – na­sil­nik se uda­lja­va iz sta­na na dva da­na, od­no­sno do­bi­ja za­bra­nu pri­la­ska žr­tvi na­si­lja na 48 sa­ti. Po­li­ci­ja po­tom oba­ve­šta­va tu­ži­la­štvo i pod­no­si svu pra­te­ću do­ku­men­ta­ci­ju o kon­kret­nom slu­ča­ju, a tu­ži­la­štvo ima rok od 24 ča­sa da pro­ce­ni da li će pro­du­že­nje te hit­ne me­re za­šti­te žr­tve od na­sil­ni­ka za­tra­ži­ti od su­da. Po za­ko­nu, sud ta­ko­đe ima rok od 24 ča­sa da od­lu­či da li će tu me­ru za­šti­te da pro­du­ži za tri­de­set da­na.

Zamenik tužioca Predrag Milenković, naveo je da su deca najugroženija kada je reč o nasilju u porodici. Naglasio je da je nasilje društveni problem i kako su ovakve tribine potrebne da bi se afirmisala svest o nužnosti borbe protiv ove negativne društvene pojave. Od ključne važnosti je pomoć svih građana koji ne treba da okreću glavu kada primete nasilje.

Marija Makević, savetnica na programu OEBS-a daje punu podršku održavanju ovakvih tribina i posebno je pohvalila proaktivnost voždovačke policije u sprečavanju i kažnjavanju nasilja u porodici.

Okupljeni građani obavešteni su, da je za žene žrtve nasilja u porodici, opština Voždovac obezbedila razne kurseve kako bi imale veće šanse da se zaposle i finansijski osamostale, a prijavljivanje u Narodnom univerzitetu „Svetozar Marković“ je u toku.

U tribini su učestvovali i Milovan Perić, komandir policijske ispostave Banjica, direktorka Doma zdravlja „Voždovac“ Nevenka Veličković, direktor Centra za socijalni rad – odelenja Voždovac Dragi Šantić, koordinator voždovačkih osnovnih škola Danijela Čolović i predsednik Mesne zajednice „Kumodraž“ Dragan Životić.

Podelite vest: