BIVŠI I SADAŠNjI ĐACI „ZMAJA“ PROSLAVILI JUBILEJ

OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ obeležila je 50 godina rada u naselju “Braća Jerković“ svečanom akademijom u Zvezdara teatru.

Prisutnima je kroz priču, pesmu i igru prikazan razvoj škole, sećanje na nekadašnje učitelje i nastavnike,  saradnja sa drugim školama, nagrade, uspesi đaka…

Učestvovali  su bivši đaci – danas uspešni mladi srednjoškolci, studenti, poznati umetnici  kao i današnji učenici i nastavnici, koji su za ovu priliku pripremili Monografiju.

Direktorka OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ Vesna Životić predstavila je Monografiju škole i uručila zahvalnice svima koji su  pomogli da škola bude uređena, opremljena i moderna. U ime Gradske opštine Voždovac zahvalnicu je primio član Veća zadužen za školske i predškolske ustanove Miloš Stojanović.

Škola je osnovana 1868. godine u Savamali i nosi naziv našeg poznatog pesnika, prevodioca, urednika književnih i satiričnih listova. Preseljena je  u namensku, državnu, zgradu podignutu u Bosanskoj ulici broj 32 u kojoj je radila do 6. aprila 1941. godine kada je bombardovana i srušena. Tokom Drugog svetskog rata često je seljena, ali je radila.Po oslobođenju Beograda počinje sa radom u zgradi Učiteljske škole i proširuje se za još pet novih odeljenja.

Godine 1967. seli se u naselje „BraćeJerković”, Meštrovićeva broj 19, na Voždovcu, gde se nalazi i danas. U  to vreme imala je 2000 učenika, 120 prosvetnih radnika, dva stručna saradnika, psihologa i bibliotekara, a danas Škola broji blizu 1000 učenika.

Podelite vest: