NASTUPILA JE NOVA ERA U LEČENjU MALIGNIH BOLESTI IMUNOTERAPIJOM

Citostatici polako odlaze u istoriju i u poslednjih desetak godina nije otkriven ni jedan novi citostatik koji je ušao u rutinsku upotrebu. Imunoterapija postiže zapažene rezultate u lečenju tumora. U toku su mnogobrojne kliničke studije koje bi trebalo da dokažu kod kojih bolesti je ona efikasnija od do sada standardne citostatske terapije, ukazao je prof.dr Vladimir Kovčin na tribini koja je juče organizovana u Domu zdravlja „Voždovac.

Prof. dr Vladimir Kovčin je istakao da su decenijama unazad naučnici pokušavali da maligne tumore leče imunoterapijom. Svi ti pokušaji su se završavali sa neuspehom. Kada je otkriven interferon mislilo se da je pronađen univerzalni lek za karcinome. Posle decenija korišćenja interferona pokazalo se da je on efikasan samo kod malog broja malignih tumora, kao što je karcinom bubrega,
melanom i neke leukemije. Oduševljenje je splasnulo i usledile su godine u kojima je jedina terapija bila primena citostatika. U međuvremenu je nauka napredovala u istraživanju imunskog sistema i njegovog funkcionisanja. Sa otkrićem receptora na tumorskim ćelijama i ćelijama imunskog sistema sintetisani su lekovi koji mogu da blokiraju mehanizme kojima tumori izbegavaju uništenje. Sa pojavom ovih lekova nastupila je nova era u lečenju malignih bolesti imunoterapijom.

Na tribini pod nazivom „Rak nije ubica, imunoterapija i vakcine u onkologiji“, građani su mogli da postave pitanja i saznaju mnogo o ovoj temi.

Tribinu su, u želji da se podigne svest opšte javnosti o važnosti prevencije raka, organizovali Dom zdravlja „Voždovac“, Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre, Gradska opština Voždovac i predsednik Saveta za zdravstvo Voždovca dr Slađan Timotijević.

Podelite vest: