НАСТУПИЛА ЈЕ НОВА ЕРА У ЛЕЧЕЊУ МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ ИМУНОТЕРАПИЈОМ

Цитостатици полако одлазе у историју и у последњих десетак година није откривен ни један нови цитостатик који је ушао у рутинску употребу. Имунотерапија постиже запажене резултате у лечењу тумора. У току су многобројне клиничке студије које би требало да докажу код којих болести је она ефикаснија од до сада стандардне цитостатске терапије, указао је проф.др Владимир Ковчин на трибини која је јуче организована у Дому здравља „Вождовац.

Проф. др Владимир Ковчин је истакао да су деценијама уназад научници покушавали да малигне туморе лече имунотерапијом. Сви ти покушаји су се завршавали са неуспехом. Када је откривен интерферон мислило се да је пронађен универзални лек за карциноме. После деценија коришћења интерферона показало се да је он ефикасан само код малог броја малигних тумора, као што је карцином бубрега,
меланом и неке леукемије. Одушевљење је спласнуло и уследиле су године у којима је једина терапија била примена цитостатика. У међувремену је наука напредовала у истраживању имунског система и његовог функционисања. Са открићем рецептора на туморским ћелијама и ћелијама имунског система синтетисани су лекови који могу да блокирају механизме којима тумори избегавају уништење. Са појавом ових лекова наступила је нова ера у лечењу малигних болести имунотерапијом.

На трибини под називом „Рак није убица, имунотерапија и вакцине у онкологији“, грађани су могли да поставе питања и сазнају много о овој теми.

Трибину су, у жељи да се подигне свест опште јавности о важности превенције рака, организовали Дом здравља „Вождовац“, Удружење пацијената оболелих од рака дебелог црева и јетре, Градска општина Вождовац и председник Савета за здравство Вождовца др Слађан Тимотијевић.

Поделите вест: