NASILjE U PORODICI NIJE PRIVATNA STVAR

U cilju podizanja svesti da nasilje u porodici nije privatna stvar i da ne treba okretati glavu, opština Voždovac je organizovala seriju tribina o borbi protiv nasilja u porodicu pod nazivom „Da se ne ponovi“.

Na tribini održanoj u sredu uveče u Belom potoku  komandir Policijske ispostave Beli potok Milan Miletić objasnio je da postoji šest ciklusa nasilja kroz koje žrtva i nasilnik prolaze. Da bi se to zaustavilo, nasilje prvo mora biti prepoznato, a osim fizičkog, nasilje može biti i ekonomsko, seksualno ili psihičko.

„Proces izlaska iz nasilja započinje kada žrtva koja ga preživljava donese odluku da izađe iz te situacije“, naglasio je Miletić.

O podršci koju pruža Centar za socijalni rad Beograd  na tribini je govorio Dragi Šantić, rukovodilac Centra na Voždovcu. On je izneo podatak da je izlazak iz nasilja dugotrajan proces, a istraživanja pokazuju da se žrtva vraća nasilniku od sedam do 10 puta pre nego što ga napusti.

Ljiljana Mauković, zamenik tužioca Drugog osnovnog javnog tužilaštva je rekla da je Tužilaštvo formiralo grupu za koordinaciju sa policijom u Centrom za socijalni rad i da aktivno rade na razmatranju postojećih i prevenciji novih slučajeva.

Na tribini je Zaključeno je da je osim ohrabrivanja i davanja podrške žrtvama porodičnog nasilja, neophodno žrtvu osnažiti ekonomski jer je to jedan vid prevencije nasilja, jer mnoge žrtve trpe nasilje upravo iz razloga što su materijalno zavisne od samog nasilnika, a to je moguće promeniti.

Član Veća opštine Voždovac Momir Ćirović je rekao da je u sklopu ove akcije, Opština u saradnji sa NU „Svetozar Marković“ obezbedila obuke za frizera, pedikira i manikira za žene sa Voždovca koje su žrtve nasilja u porodici.

Podelite vest: