ZMAJEVI STIHOVI KAO INSPIRACIJA NOVIM GENERACIJAMA

Jedna posebna knjiga živi svoj život u rukama beogradskih prvaka. „Da ti kažem nešto“, zbirka pesama  čuvenog Jovana Jovanovića Zmaja,  koju je tokom prošle godine ilustrovalo mnogo prvaka, pojavila se iz štampe. U sredu, 7. juna pred razdraganim prvacima škole „Vojvoda Stepa“ u Kumodražu, koji su na izložbu likovnih radova i promociju ove knjige došli sa roditeljima, izrečeno je mnogo dirljivih pohvala. Najpre je prisutne pozdravio direktor škole Nebojša Životić. Podsetio je da se 80 učenika prvog razreda škole poduhvatilo teškog zadatka – da stihovima uz koje su rasle generacije da novo viđenje, koje je u skladu sa duhom vremena, ali i emocijama koje su inspirisale decu pre više od jednog veka. Najbolje radove, koji su se našli u ovoj knjizi, iz škole „Vojvoda Stepa“ uradili su Anja Čelić, Vanja Mihailović, Elena Azirović i Vuk Bakić.

Miloš Stojanović, član Veća opštine Voždovac zadužen za predškolske i školske ustanove, u razgovoru sa mnogobrojnim roditeljima je istakao da je ovo dirljiv trenutak za mnoge generacije, jer su dede i babe, mame i tate sadašnjih prvaka odrastali uz Zmajeve stihove, koji i dalje inspirišu najmlađe. „Legendarni pesnik živi kroz svoje večne stihove koje vreme nije pregazilo“, rekao je Stojanović.

U programu koji su pripremili učenici prvog razreda škole „Vojvoda Stepa“ čuli smo čuvene Zmajeve pesme „Ala je lep ovaj svet“, „Velika devojka“, „General Aca“, „Guščar Laka“, „Dete i leptir“ i mnoge druge. Posle recitala, prisutni su pogledali izložbu radova učenika Škole. Najradosniji trenutak bio je dodela zbirke pesama „Da ti kažem nešto“. Miloš Stojanović i predstavnici Banke Bojan Devrnja i Dušan Drakulić, uručili su svim prvacima knjigu. Na prvoj strani  pesmarice stoji posveta koja odlično ilustruje divnu nameru svih koji su omogućili štampanje knjige: „Generacija koju oblikuje digitalni svet, na trenutak je vraćena u vreme u kojem su deca učila istražujući svet na drugačiji način“.

Ideja da se najmlađa deca osnovnih škola animiraju da urade svoje prve učeničke radove na stihove Jovana Jovanovića Zmaja potekla je od Sosiete ženeral banke u Srbiji. Projekat je podržalo Društvo učitelja Beograda a sprovedeno je u opštinama Palilula, Zvezdara, Čukarica, Vračar i Voždovac u 51 školi. Najpre su prikupljeni najbolji radovi na konkursu koji su krajem prošle godine bili izloženi u svečanoj sali Gradske opštine Voždovac, da bi žiri odabrao po četiri najbolja rada iz svake škole koji su poslužili kao ilustracija stihovima velikog pesnika.

U akciju oslikavanja pesmarice bile su uključene sledeće osnovne škole na Voždovcu: „Danilo Kiš“, „Vojvoda Stepa“, „Vuk Karadžić“, „Vasa Čarapić“, „Karađorđe“, „Veselin Masleša“ i „Zmaj Jova Jovanović“. Svi prvaci koji su učestvovali u projektu dobiće na poklon pesmaricu.

Podelite vest: