OBELEŽEN DAN ZAŠTITE BIODIVERZITETA NA VOŽDOVCU

Povodom obeležavanja dana zaštite biodiverziteta u Bajfordovoj šumi, JKP „Zelenilo-Beograd“ organizovalo je predavanje za učenike Geodetske škole na temu „Ptice Bajfordove šume“. Predavanju su, pored učenika, prisustvovali i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, član Veća GO Voždovac zadužen za saobraćaj Relja Ognjenović i generalni direktor JKP „Zelenilo-Beograd“ Slobodan Stanojević.

Gradonačelnik je okupljenima rekao da je došao da nauči nešto novo od onih koji se bave ekologijom, a istovremeno i da promoviše „Zelenilo” i šume Beograda kako bi grad bio zeleniji, humaniji i bolje mesto za život.

„Iz godine u godinu uređujemo sve veći broj parkova, sadimo sve više stabala, a Bajfordova šuma je pravi mali dragulj, gde stanište ima 70 vrsta ptica. Danas smo postavili nove kućice za ptice i verujem da je, kada vodite računa o ovakvim mestima, to isto kao kada vodite računa o svom stanu. Mi želimo da Beograd bude dom za sve nas i ovo je lepa prilika da pokažemo koliko brinemo o našem gradu i koliko ga volimo“, rekao je Siniša Mali.

„Nama puno znači kada imamo ovako organizovane posete i mlade ljude koji žele da saznaju nešto i razviju ekološku svest o očuvanju prirodne sredine. Najviše smo radili u zadnjem periodu, pa tako imamo u sred šume amfiteatar, sređene staze, uređeno korito Banjičkog potoka u dužini od oko 2 km, sve to nam daje podstrek da čuvamo i negujemo prirodu i svet koji u njemu živi“, rekao je Stojanović.

Nakon predavanja, gradonačelnik Beograda je zajedno sa učenicima postavio kućice za ptice na tačno predviđena mesta za to.

Značaj Bajfordove šume je u tome što je nastanjuje veći broj vrsta  ptica koje ne mogu da nasele tipične gradske parkove, pa im ovaj prostor omogućuje opstanak.Na više lokacija u šumi, postavljene su info table sa spiskom ptica čije je stanište Banjička šuma, radi edukacije posetilaca.

Podelite vest: