U OPŠTINI PRIKAZAN FILM O KALMICIMA U BEOGRADU

U sali opštine Voždovac, sinoć je prikazan film „Bili jednom Kalmici u Beogradu“, koji govori o pet stotina Mongola koji su, pre gotovo stotinu godina, pristigli u Beograd. Prisutni posetioci  imali su priliku da saznaju ko su bili Kalmici i zašto su važni za istoriju našeg glavnog grada.

Nakon filma, autora Boška Milosavljevića, profesora književnosti, koji je gledaoce upoznao sa zanimljivostima iz filma, predstavljena je knjiga „Da li ste čuli za Kalmike?“ dr Tome Milenkovića, najvećeg stručnjaka za Kalmike na Balkanu.

Dr Milenković napisao je prvu celovitu studiju o Kalmicima – „Kalmici u Srbiji (1920-1944)”, u kojoj je predstavio život i rad ove budističke zajednice u periodu od 1920. do 1944. godine. Bežeći od Oktobarske revolucije, doselili su se sa ruskim emigrantima na ove prostore dvadesetih godina prošlog veka, a potom, bežeći od komunista, odlazili su u Nemačku pa zatim i u Ameriku. Beograđani su ih, ne znajući ko su zapravo, zvali Kinezi. Između dva svetska rata, ovi novi stanovnici grada koji leži na Savi i Dunavu, podići će budistički hram, 1929. godine na Voždovcu, uz pomoć kralja Aleksandra i blagoslov patrijarha Dimitrija.

Podelite vest: