DIREKTOR USC VOŽDOVAC DRAGAN ŽIVOTIĆ: UMESTO PROIZVOLjNOSTI, POŠTOVANjE ZAKONA I UVOĐENjE REDA NEKIMA SMETA

SC VozdovacKao direktor Ustanove sportski centar Voždovac, a zbog neistina prezentovanih u javnosti od strane reprezentativnog Sindikata ove ustanove na temu Kolektivnog ugovora i smanjenja plata, imam društvenu obavezu i moralnu odgovornost da vam se obratim (tekst saopštenja).

Na početku moram da napomenem kako razumem kolege koje su ljute i preziru mene kao direktora koji zavodi red. Naime, decenijama koje su za nama vladalo je bezakonje, javašluk i uljuljkanost u neprimerenim i pravno neregulisanim beneficijama onih koji sada dižu bunu, jer ne žele uređen sistem u kome nema povlašćenih i zaštićenih i u kome vlada zakon. Želeli bismo svi da imamo veće plate, ali jedino uvođenjem reda, poštovanjem zakona i štednje na svim nivoima i u svakom segmentu društveno odgovornog rada, možemo to i postići.

Sada ću obrazložiti postupak koji uvodi u red funkcionisanje ustanove koju vodim. Kolektivni ugovor zaključen 2014. godine nije bio zaključen u skladu sa članom 247 Zakona o radu, s obzirom na to da za zaključivanje ovakvog ugovora ne postoji saglasnost treće strane, odnosno, osnivača, koja je neophodna za zaključivanje kolektivnog ugovora za javne službe. U skladu sa tim, a i u skladu sa preporukom u formi zaključka Veća Gradske opštine Voždovac, mišljenja Pravobranilaštva GO Voždovac, kao i načelnika Uprave opštine, otpočeo sam postupak pregovaranja za zaključenje novog, pravno valjanog kolektivnog ugovora. Nakon iscrpnih pregovora, te nakon izostanka saglasnosti za zaključenje novog kolektivnog ugovora, ovaj put od strane reprezentativnog Sindikata, a u skladu sa članom 3 Zakona o radu, donet je od strane Upravnog odbora ove ustanove Pravilnik o radu koji reguliše međusobna prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa.

U skladu sa ovlašćenjima direktora propisanih Osnivačkim aktom i Statutom ove ustanove, donet je i novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta, nedirajući u ukupan broj izvršioca, kojih je i sada 28. Radna mesta su ovim pravilnikom sistematizovana prvi put na osnovu stručne spreme, radnog iskustva i radnih obaveza. Dakle, prvi put su određeni koeficijenti zaposlenima na osnovu parametara koji su propisani zakonom, a ne proizvoljno, kao što je do sada bio slučaj. Nedopustivo je da, na primer, noćni čuvar sa završenom osnovnom školom, ima profesorsku neto platu 43 hiljade, plus dodatak za prevoz, majstor vodoinstalater sa III stepenom stručne spreme ima 45 hiljada, sa visokom stručnom spremom 49 hiljada, a šef računovodstva, naravno, sa visokom stručnom spremom 53 hiljade dinara.

Dakle, ako neko smatra da treba da me tuži na osnovu gorenavedenih činjenica, njegovo je pravo koje je Ustavom Republike Srbije i zakonom regulisano, te je na sudu da proceni zakonitost prethodno navedenih pravnih radnji. Plašim se da će pokretanjem ovog postupka kao prethodno pitanje sud postaviti pravnu valjanost prethodnog kolektivnog ugovora, te da će osporavanje ovih radnji time biti obesmišljeno.

Podelite vest: