INFORMISANjE ROMA O NAČINIMA UKLjUČIVANjA U OBRAZOVANjE

Kancelarija za nacionalne manjine opštine Voždovac i Nacionalna služba za zapošljavanje sprovele su danas akciju informisanja romske populacije na Voždovcu o načinima njihovog uključivanja u osnovno obrazovanje.

Prilikom obilaska Roma u naselju Ripanj, Zlatko Lenhart, poverenik za nacionalne manjine i Željka Zelenović Vuković, rukovodilac Službe za zapošljavanje Voždovac, razgovarali su sa žiteljima ovog najvećeg voždovačkog naselja o mogućnostima stvaranja uslova za njihov pun pristup ostvarivanju ljudskih prava, sa posebnim akcentom na dostupnost obrazovanja. U direktnom kontaktu na terenu Romi su iskazali zainteresovanost za uključivanje u obrazovanje, obuku i prekvalifikaciju, što je osnova za zapošljavanje, a samim tim za ostvarivanje materijalne sigurnosti i boljeg životnog standarda.

PlakatOva akcija se sprovodi na inicijativu Ujedinjenih nacija – Kancelarije za ljudska prava, a podrazumeva podizanje informisanosti Roma putem deljenja brošura, letaka i plakata.

Cilj akcije je razvoj kapaciteta i angažovanje organa državne uprave i lokalne samouprave da se efikasno staraju o ostvarivanju i zaštiti prava lica romske nacionalnosti, kao i njihovo delotvorno uključivanje u postupke osmišljavanja i sprovođenja strateških mera i ostvarivanja garantovanih ljudskih prava na rad, stanovanje, obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Podelite vest: