KAKO POBOLjŠATI ŽIVOTNI STANDARD ROMA NA VOŽDOVCU

U prostorijama opštine Voždovac danas je održan okrugli sto na temu „Poboljšanje životnog standarda Roma i Romkinja na Voždovcu“. Organizatori skupa bili su Gradska opština Voždovac i Nacionalna služba za zapošljavanje, u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine.

Prisutne je ispred Opštine pozdravio poverenik za nacionalne manjine Zlatko Lenhart, izrazivši zadovoljstvo na velikom odzivu ovom okruglom stolu. On je istakao značaj ovakvih okupljanja u cilju iznalaženja rešenja za probleme romske populacije na Voždovcu u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja i socijalne zaštite.

O mogućnostima zapošljavanja Roma, kao jednog od gorućih problema ove nacionalne manjine, govorila je rukovodilac Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Beograd Željka Zelenović Vuković. Ona je navela značaj informisanosti Roma o mogućnostima sticanja obrazovanja dece i odraslih, kao osnovog preduslova za buduće zapošljavanje.

Zlatko Lenhart preneo je ideju i nastojanje predsednika GO Voždovac Aleksandra Savića za izgradnjom romskog kulturnog centra u naselju Marinkova bara, koji bi mogao biti jedinstveno mesto okupljanja Roma sa Voždovca, njihove edukacije i organizovanja kulturnih sadržaja, koji nedostaju opštini.

Zaključak okruglog stola bio je da je u cilju sprovođenja Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u narednom periodu potrebno organizovati češće ovakve skupove, gde će se čuti predlozi i potrebe romskih predstavnika sa jedne strane i moguća rešenja državnih institucija, čiji je zadatak da pomognu u stvaranju boljih uslova za život Roma na Voždovcu.

Okruglom stolu prisustvovali su, zaštitnik građana opštine Voždovac Vesna Gojković, opštinski referenti za birački spisak, direktor NU „Svetozar Marković“ Marko Đorđević predstavnici Centra za socijalni rad, Policijske stanice Voždovac, Škole za obrazovanje odraslih, udruženja romskih organizacija, kao i drugih udruženja građana.

Podelite vest: