OBELEŽENA ROMSKA SLAVA TETKA BIBIJA

Tradicionalnu slavu Roma širom sveta, Tetka Bibiju, obeležili su danas svečano, po 138. put, Romi na našoj opštini. Venac na spomenik Tetka Bibiji koji se nalazi u dvorištu Udruženja „Rom” u ulici Gospodara Vučića, položio je Poverenik za nacionalne manjine Zlatko Lenhart sa predstavnicima Kluba privrednika i Kancelarije za mlade opštine Voždovac. Oni su prisutnima čestitali praznik i naglasili da su vrata opštine Voždovac uvek otvorena za sva pitanja Roma sa Voždovca. U spontanoj atmosferi koja je počela od ranog jutra, sveštenik je lomio sa domaćinima slavski kolač, a tokom čitavog dana Romi koji pristižu na slavlje pale sveće u maloj crkvi u dvorištu koja je posvećena ovoj svetiteljki i sa radošću dočekuju sve svoje prijatelje i sugrađane. Vrata Udruženja otvorena su za sve ljude dobre bolje.

Zlatko LenhartKult nekanonizovane svetiteljke Bibije je veoma poštovan kod Roma. Romi joj iskazuju posebnu zahvalnost,  jer je u vreme Drugog svetskog rata bila zaštitnica dece, a vernici joj se klanjaju da ih zaštiti od bolesti. Zbog čuda koja su se desila na njenom grobu i onima koji su joj se molili, posle smrti proglašena je za svetiteljku.

Naše komšije, dragi susedi svake godine sa velikim poštovanjem pozivaju predstavnike svoje opštine da saborno, u ljubavi i tradiciji, obeleže ovaj praznik. Tako je bilo i ove godine.

Podelite vest: